Gå til sidens hovedinnhold

- Martine-saken har gjort sterkt inntrykk

Det norske oljeselskapets toppsjef håper den mye omtalte saken løses så fort som mulig.

Det omstridte oljeselskapet DNO har igjen vært i fokus denne høsten, etter en konflikt med Oslo Børs om formidlingen av en eierandel gjennom den nordirakiske selvstyreregjeringen.

Det er imidlertid ikke bare i Irak selskapet opererer. Selskapets rolle i det arabiske landet Jemen har vært omstridt, særlig på grunn av partnerskapet med et av selskapene til faren til den mistenkte drapsmannen til Marine Vik Magnussen.

Les: - Lover å stille Abdulhak for retten

Etter at den norske studenten ble drept i London, har hennes familie og vennegruppe jobbet hardt mot alle som har tilknytning til medstudenten Farouk Abdulhak.

- Vi synes det er både beklagelig og betenkelig at deler av norsk media finner grunn til å kople DNO inn i denne saken, svarer DNO-sjef Helge Eide til NA24.

- Føler med familien
Likevel sier Eide at Martine-saken har gjort et sterkt inntrykk på alle de som jobber i selskapet hans.

- Den tragiske Martine-saken har gjort et sterkt inntrykk på oss som arbeider i DNO. Våre tanker går til familien, og vi håper at saken blir løst så snart som mulig, opplyser han til NA24.

Det er viktig for Eide å presisere at DNO har liten innvirkning på Farouk Abdulhaks far, Shaher Abdulhak, og hans selskaper. Han trekker sammenligningen til samarbeidende selskaper på norske oljelisenser i Nordsjøen.

- Selskapet Ansan Wikfs, hvor familien til Shaher Abdulhak har eierinteresser, er en av våre partnere i noen av de lisensene vi er operatør for i Jemen. DNO opererer mange lisenser i Jemen og vi har forpliktelser overfor såvel alle våre partnere i lisensene samt landets myndigheter - på samme måte som for eksempel vil være tilfellet på norsk sokkel, opplyser Eide til NA24, og legger til at selskapet hans ikke har noen planer om å trekke seg ut av det omstridte arabiske landet.

Trues av amerikanerne
Jemen har de siste dagene blitt en het internasjonal potet. Årsaken er at Al-Qaidas gruppe i Jemen har påtatt seg skylden for terrorforsøket mot et fly på vei til Detroit i USA 1. juledag.

Les: Med denne trusa skulle flyet sprenges

Den unge nigerianeren som sto bak terrorforsøket, Umar Farouk Abdulmutallab, skal i avhør ha advart om nye angrep fra likesinnede i Jemen. Den amerikanske presidenten har deretter svart med trusler om å bombe deler av det arabiske landet.

- Tror du dette vil påvirke deres virksomhet i Jemen?

- DNO har operert i Jemen i over 10 år, og der har ved noen tidligere anledningher også vært hendelser som har satt fokus på sikkerhetssituasjonen i landet. I løpet av disse 10 årene har vi aldri erfart at slike hendelser har påvirket våre operasjoner. Nå som tidligere følger vi utviklingen i situasjonen. Ut fra den informasjonen vi har i dag kan vi ikke se at den siste tids hendelser vil påvirke vår virksomhet i Jemen, svarer Eide til NA24.

DNO-toppen vil ikke spekulere i om det siste terrorforsøket vil føre til at USA og andre stater vil legge hindre i veien for ytterligere investeringer i oljefelter i Jemen.

Kommentarer til denne saken