Gå til sidens hovedinnhold

KRG holder igjen kranene

De kurdiske selvstyremyndighetene bekrefter stans i oljeeksporten

Oljeministeren for den kurdiske delen av Nord-Irak bekrefter onsdag overfor nyhetsbyrået AFP at regionen har stanset oljeeksporten. Bakgrunnen er manglende oppgjør fra de sentrale myndigheten i Bagdad til oljeselskapene, deriblant DNO, for olje som er eksportert så langt.

- Oljeeksporten fra Kurdistans felt har blitt stanset inntil en avtale er oppnådd med Iraks oljeministerium rundt en mekanisme som betaler oljeselskapenes tilgodehavende, sier den kurdiske oljeministeren Ashti al-Hawrami til AFP.

Ifølge et brev som er lagt ut på KRGs hjemmeside så har ikke oljeselskapene DNO International og Gene Enerji blitt betalt for sin oljeeksport, i stedet har pengene gått direkte til Bagdad.

Oljeministeriet i Bagdad peker på sin side på at de fortsatt ikke har godkjent kontraktene som oljeselskapene i Kurdistan arbeider under, og vil derfor kun gi KRG sin andel av de sentrale inntektene.

- Den irakiske regjeringen og ministeriet har ikke signert noen avtaler med disse selskapene og har ikke sette detaljene i kontraktene inngått av regionen. Avtalen med regionen er at inntektene fra oljeeksport fra Kurdistan skal gå inn i sentral regjeringens budsjett og regionen for sin andel av det sentrale budsjettet, sier en seniorkilde i departementet til AFP.

Denne striden ser dermed ut til å ha tatt et skritt tilbake etter at den sentrale regjeringen i Bagdad i mai åpnet for at oljeselskapene innefor KRG kunne begynne å eksportere olje fra regionen gjennom den nordlige eksportrørledningen til den tyrkiske havnebyen Ceyhan.

Kommentarer til denne saken