Gå til sidens hovedinnhold

DNO-gransking i Irak

Kurderne nedsetter en egen undersøkelseskommisjon om de omstridte DNO-transaksjonene.

Den meget betente DNO-saken får de nordirakiske selvstyremyndighetene til å nedsette en egen undersøkelseskommisjon. Det bekrefter kurdiske KRGs statsminister Nechirvan Barzani i en melding. onsdag.

- For å verifisere hva som har skjedd her, vil vi spørre parlamentet om å nedsette en komité for å se på fakta som raskt som mulig, skriver Barzani i meldingen.

Den kurdiske ministeren påpeker at han er helt sikker på at KRG og den mye omtalte oljeministeren Ashti Hawrami ikke har gjort noe galt.

- Jeg er ikke tvil om ministerens handlinger. Som statsminister er jeg ansvarlig for KRGs olje- og gasspolitikk, og er stolt av det vi har oppnådd. Hvis noen prøver å underminere vår politikk og i desperasjon går mot ministeren, kan jeg forsikre våre folk at vår strategi og politikk vil fortsette å være så uavhengig som før, skriver Barzani.

Reagerer på media
Den kurdiske statsministeren mener videre at det var en uryddig mediakampanje i Norge, knyttet til omtalen av transaksjonen i slutten av september i fjor. De kurdiske myndighetene var mellommann, da DNO raskt trengte penger for å kunne drive videre i Nord-Irak. Finanskrisen gjorde pengeproblemene akutte for det norske oljeselskapet.

Saken ble først omtalt i Dagens Næringsliv i høst, og deretter redegjort for av Oslo Børs. Dagens Næringsliv skrev at DNO har forsøkt å holde den nordirakiske oljeministerens rolle hemmelig i nesten ett år, etter at transaksjonen ble gjennomført den 28. september 2008. Dr. Ashti A. Hawrami hade en svært sentral rolle for DNO og selskapets virksomhet i Nord-Irak.

I en melding fra Oslo Børs ble det reagert hardt mot DNO etter brudd på flere av reglene. Det resulterte i en saftig bot på 2,4 millioner kroner for oljeselskapet.

Det var i forbindelse med at DNO solgte 43,87 millioner egne aksjer høsten 2008 at Oslo Børs reagerte. De mener at salget var informasjonspliktig siden kjøperen av en post på 4,8 prosent av aksjene i DNO og omstendighetene hadde betydning for vurderingen av selskapets prosjekter. Det ble også ansett som innsideopplysninger.

DNO var, ifølge Oslo Børs, vanskelig å samarbeide med når de ba om informasjon knyttet til salget av aksjene.

Skulle ikke ut
Oslo Børs fikk sterke reaksjoner fra DNO og KRG da de valgte å gå ut med detaljert korrespondanse i forbindelse med aksjetransaksjonen. Dette utløste striden mellom Oslo Børs og DNO.

Oslo Børs mente først at opplysningene knyttet til hvem kjøperen var, var taushetsbelagt. Børsen endret imidlertid synet på dette. Tidligere hadde protokollene fra børsstyremøtene vært sladdet. Men da Oslo Børs publiserte vedtaket fra Børsklagenemnden var ikke navnene sladdet .

- Da saken ble behandlet i juni ble det sladdet. Vi har revurdert saken, og vi ikke kan se at det er taushetsbelagt, sa pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24, da reaksjonene fra DNO ble kjent.

Kommentarer til denne saken