Gå til sidens hovedinnhold

Knalldag for DNO

En gammel kjenning stjal showet.

Det meste dreide seg om aksjefavoritten DNO mandag. I løpet av helgen sa de kurdiske selvstyremyndighetene at de ville publisere kontraktene de har inngått med de utenlandske oljeselskapene i Nord-Irak. Dette for å få fortgang på forhandlingene med sentralregjeringen i Irak rundt fordelingen av oljeinntektene.

Mandag publiserte KRG kontraktene, og gikk offensivt ut med tanke på å starte opp eksporten av olje ut av Nord-Irak. Det ga et voldsomt hopp for DNO-aksjen. Oslo Børs hadde innført børspause i DNO i påvente av melding fra selskapet, og det gjorde at aksjemarkedet startet uten at det ble foretatt noen handler i DNO.

Det tok ikke lang tid før det forelå informasjon rundt DNO. Da ble også børspausen opphevet, og kursen begynte umiddelbart å stige da handelen var i gang. Håpet er at DNO snart kan få inntekter fra oljeproduksjonen i Nord-Irak som monner. Hittil har det kun vært produsert til det lokale markedet etter at eksporten ble stanset etter få uker på sensommeren 2009.

Kursen steg 16,32 prosent til 6,20 kroner.

Les mer: Står ditt navn her, kan du slippe jubelen løs

Fri i USA
Hver tredje mandag i januar har amerikanerne fri. Det skyldes at de samles for å hedre borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr. Da tar Wall Street fri, og dette preger handelen i markedene i Europa og her hjemme på Oslo Børs. Normalt medfører stengte amerikanske markeder for tynt volum og økt volatilitet på børsene ellers i verden. Manglende signaler fra verdens største økonomi og det største finansmarkedet i verden gjør at investorene blir mer tilbakeholdne.

Les mer: Fridag på Wall Street

Det gjorde seg også gjeldende mandag. På Oslo Børs ble det særlig tydlig ved at hovedindeksen svingte mellom pluss og minus. Omsetningsvolumet var også langt tynnere enn hva som har vært normalt så langt i år.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,14 prosent til 378,80 poeng, og omsetningsvolumet havnet på 5,3 milliarder kroner.

Oljeprisen ned
Oljeprisen preget også handelen på Oslo Børs mandag. Uken ble innledet med en tilbakegang, men utover ettermiddagen tok oljeprisen seg oppover. Fortsatt ligger prisen godt under nivåene fra starten av året, men uttalelser fra Qatars oljeminister Abdullah bin Hamad Al Attiyah om at oljekartellet OPEC ikke trolig ikke kommer til å øke produksjonskvoten i år sendte prisen opp fra det laveste nivået på tre uker.

Sprengkulden i Europa og USA virker å være over for denne gang, og det har gitt et fall i prisene. I tillegg har enkelte skuffende makrorapporter fra USA, Asia og Europa sendt dollaren høyere. Det igjen gir motsatt retning for oljeprisen.

Mandag ettermiddag ble nordsjøolje med levering i mars omsatt for 77,43 dollar per fat etter å ha vært over en dollar lavere tidligere på dagen.

Satte fart i Europa
I Europa var det langt bedre takter. Flere mulige oppkjøp var med på å bygge opp om en optimisme. Blant annet skal det franske energiselskapet GDF Suez ha gitt et knippe av meglerhus og investeringsbanker oppdraget med å utforske muligheten for å kjøpe opp det britiske kraftselskapet International Power.

I tillegg har det sveitsiske forsikringsselskapet Swiss Re blitt enige med Warren Buffetts Berkshire Hathaway om å selge unna deler av livsforsikringsvirksomheten for 1,3 milliarder sveitsiske franc. Berkshire Hathaway er tredje største aksjonær i Swiss Re, og har i tillegg gitt milliardlån til selskapet med en rente på 12 prosent. Avtalen styrker båndet mellom de to selskapene.

Aktiviteten på oppkjøpsfronten vekket optimistene til live i Europa. Da Oslo Børs stengte hadde den tyske DAX-indeksen rukket å stige 0,75 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen i London var opp 1,2 prosent. I Stockholm, København og Helsingfors endte børsene opp henholdsvis 0,22 prosent, 0,46 prosent og 0,97 prosent.

Slakter mer - rammet av sykdom
Av andre selskaper som skilte seg ut var lakseoppdretterne i Marine Harvest. Selskapet kom mandag med en oppdatering knyttet til hvordan slaktenivået lå i fjerde kvartal i fjor. Selskapet slaktet mer enn hva de hadde antatt på forhånd, og selv om det normalt er godt nytt så har selskapet også mindre gode nyheter å melde. Det operasjonelle driftsresultatet ble dratt ned av fiskehelseproblemer i deler av Norge. I fjerde kvartal ble det opersjonelle driftsresultatet på kilo på 4,1 kroner.

Aksjemarkedet svarte med å sende aksjekursen i Marine Harvest ned 3,6 prosent til 4,72 kroner.

Les mer: Slaktet mer enn ventet

Telenor-aksjen var i form mandag. Aksjekursen til selskapet steg hele 4,7 prosent til 81,50 kroner. Meglerhuset Goldman Sachs oppgraderer Telenor fra nøytral til en kjøpsanbefaling. Kursmålet til Goldman Sachs er på 115 kroner. Goldman mener at Telenor er godt posisjonert innenfor vekstmarkeder i Det fjerne østen.

Oljeselskapet InterOil Exploration and Production risikerer å miste aksjene de har i tre datterselskaper. Obligasjonseiernes vaktbikkje Norsk Tillitsmann har gått til rettslige skritt for å overta eierandelene. Dette gjøres i henhold til en inngått låneavtale mellom oljeselskapet og obligasjonseierne.

InterOil motsetter seg dette kravet og vil kreve at det enten blir avvist eller at selskapet får rettens medhold. InterOil har startet en prosess med å selge unna eierandelene og refinansiere gjelden.

Markedet sendte kursen ned 7,1 prosent til 6,32 kroner.

Les mer: Krever InterOils døtre

Kommentarer til denne saken