Gå til sidens hovedinnhold

Valget avgjørende for DNO

Hvis valget i Irak i januar blir utsatt kan det være kritisk for at en betalingsløsning for DNO blir utsatt.

OSLO KONSERTHUS, OSLO (NA24): Et valg i Irak kan bli avgjørende for et norsk oljeselskap. I begynnelsen av neste år skal irakerne velge nytt parlament. Da kan det også komme en avklaring rundt hvordan inntektene fra oljeproduksjonen skal fordeles.

Det er svært viktig for oljeselskapet DNO som har utestående rundt 830 millioner kroner fra sin oljeproduksjon. I sommer startet endelig eksporten av olje fra DNOs felt Tawke i Nord-Irak. Etter flere år med utbyggingen og testproduksjon kom endelig den ordentlige produksjonen i gang. I høst ble produksjonen stanset etter at DNO ble suspendert fra produksjonsdelingskontraktene de har med de kurdiske selvstyremyndighetene.

Da oljeselskapet igjen fikk tre inn i avtalene igjen ble det bestemt at eksporten ikke gjenopptas før sentralmyndighetene i Irak og de kurdiske selvstyremyndighetene er enige om hvordan oljeinntektene skal fordeles. DNO har allerede tatt tapsavsetninger knyttet til de manglende inntektene.

Les mer: Tar høyde for tapte inntekter

Nå kan er det usikkert om når valget i Irak kan avholdes. Den amerikanske avisen New York Times skrev i forrige uke at sunnimuslimer i Irak komme til å kreve veto mot valgloven. Det medførte en påfølgende trussel fra kurderne om å boikotte valget som etter planen skal holdes 30. januar til neste år.

Kritisk faktor
Hvis det annonserte valget blir boikottet vil det skape store utfordringer for DNO.

– En utsettelse av det nasjonale valget kan bety forsinket betalingsløsning for oss, sier finansdirektør Haakon Sandborg i DNO.

Det var under konferansen – «E&P på Oslo Børs» – som ble arrangert av Norske Finansanalytikere tirsdag at finansdirektøren uttalte bekymring for valget.

– Det er viktig for oss at det valget går som avtalt, sier han.

Direktøren opplyste at DNO kan øke det lokale salget i Kurdistan, Nord-Irak, til minst 20.000 fat per dag.

Finansiell plassering
Etter at den norske virksomheten til DNO fusjonerte med Aker Exploration har DNO 11,7 prosent igjen i selskapet Det Norske Oljeselskap.

– Denne posten gir oss handlerom ved behov, og er en finansiell plassering, sier finansdirektør Sandborg.

Selskapet har en oppgang på 52 prosent så langt i år og handles til 44,20 kroner.

Posten til DNO i Det Norske Oljeselskap verdsettes tirsdag til 336 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken