En artikkel publisert på nettsidene til Harvard Medical Center genererer nå en del oppmerksomhet på nett.

Forskere ved Harvard-sykehuset Beth Israel Deaconess Medical Center mener de har identifisert et gen som bidrar til å bestemme når du vil dø, nærmere bestemt tidspunktet på dagen det er mest sannsynlig at du vil stemple ut for siste gang.

Morgenfugl eller natteravn?

Mange av kroppens prosesser følger en naturlig døgnrytme. Det er visse tider på dagen en person er mest årvåken, når blodtrykket er høyest og når hjertet slår mest effektivt, heter det i artikkelen.

Det er oppdaget flere sjeldne genmutasjoner som forstyrrer denne rytmen. Det finnes for eksempel hele familier som våkner klokken tre om morgenen og ikke klarer å holde seg oppe etter klokken åtte om kvelden.

Nå har forskere for første gang funnet en genvariasjon hos folk flest som er ansvarlig for din tendens til å være morgenfugl elller natteravn.

Men ikke bare det, oppdagelsen hjelper med å bestemme når tid på dagen det er mest sannsynlig en person kommer til å dø.

- Din biologiske klokke regulerer mange aspekter ved den menneskelige biologi og oppførsel, som når en foretrekker å sove. Den har også innflytelse på akutte medisinske hendelser som slag og hjerteinfarkt, sier sjefforsker Andrew Lim ved Beth Israel Deaconess Medical Center.

Ikke alle har like mye respekt for døden som andre:

HTML EMBED

Døden har en døgnrytme

Utgangspunktet for undersøkelsene var å finne ut hvorfor eldre mennesker har vanskeligheter med å sove. 1200 friske 65-åringer skulle årlig få undersøkt både hjerne og psyke, og ville også donere hjernen sin til forskerne etter at de hadde dødd slik at forskerne kunne studere søvnmønsteret det siste året før døden inntraff.

Men forskningen tok en ny vending da Lim oppdaget at den samme gruppen mennesker også hadde fått kartlagt DNA-et sitt.

Det viste seg snart at en spesiell variasjon i et gen kalt «Period 1» kunne forklare hvorfor noen mennesker våkner én time tidligere enn andre.

- Denne spesielle gentypen påvirker søvnmønsteret til nær sagt alle mennesker på kloden, sier medforsker Clifford Saper.

Og han fortsetter:

- Så og si alle fysiologiske prosesser i kroppen har en døgnrytme, det vil si at de i hovedsak inntreffer på spesielle tider på døgnet. Det er til og med en døgnrytme for døden. Den viser at det er mest sannsynlig for folk flest at de dør om morgenen. Rundt klokken 11.00 er det gjennomsnittlige tidspunktet, forteller Saper.

Når din tid kommer, kan en bare håpe at begravelsen blir like morsom som dette:

HTML EMBED

- Ikke datoen, heldigvis

Forskningsresultatet viste at helt spesifikke genvariasjoner (det er tre mulige, AA, GG og AG) kan avgjøre temmelig nøyaktig når på morgenenen en person vil dø.

De personene i testen med gentype AA og AG hadde dødd rett før klokken 11.00 om formiddagen, mens de med gentypen GG, døde i gjennomsnitt rett før klokken 06.00.

- Så det er faktisk et gen som forutsier når du skal dø. Ikke datoen, heldigvis, men tiden på dagen, sier Saper.

Til sammenlikning er det, ifølge harvardforskerne, slik at at mennesker med AA-sammensetningen våkner omtrent én time tidligere enn personer med GG-sammensetningen. AG-folk våkner temmelig nøyaktig midt i mellom.

Du kan lese mer om forskningen på hjemmesiden til Harvard Medical Center.

Forskningsresultatet publiseres i novembernummeret av tidskriftet «Annals of Neurology».