(SIDE2): Vi har alle en biologisk døgnrytme, der 24 timer er det ideelle for å kunne følge et normalt døgn. Hos enkelte er den på 28 timer, hos andre 20, men ifølge søvnekspert ved Oxford-universitetet, Paul Kelly forandrer den biologiske klokken seg i løpet av livet.

- Det betyr det er forskjellige tidspunkt i livet det er best å gjøre forskjellige handlinger, som å stå opp eller gjøre hverdagslige ting.

Her får du noen av punktene Daily Mail har listet opp med Kellys hjelp, over tidspunkt det er mest gunstig å gjøre ting, i de forskjellige aldersgruppene.

20-årene

9:30 Våkne
- Våkenhet er kontrollert av to prosesser i hjernen – en som vekker og en som trekker deg mot søvnen. Dette balanseres av hormonet melatonin, søvnhormonet, og oreksin, som gjør deg våken. For de som er i 20-årene overstyrer ikke oreksin melatonin før utpå formiddagen.

12:00 Jobbe
Det er først på denne tiden hjernen har begynt å jobbe ordentlig. (Vi tror likevel ikke dette er en god unnskyldning å fortelle sjefen).

17:00 Trene
Fysisk aktivitet er hos 20-åringen mest produktiv mellom klokken tre og seks, der lungefunksjonene er 18 prosent bedre enn normalt etter klokka

22:00 Studere
Forskning har vist at hos unge mennesker er kreativ tenking best sent på kvelden. Så etter at du er ferdig på jobb (ved 20-tiden) og middag (rundt 21:30), kan du altså sette deg ned med studiene, for best utbytte.

23:00 Alkohol
(Dersom du er ferdig med studiene, så klart) så viser det seg at unge mennesker tåler alkohol bedre enn de som er eldre. Unge bryter ned de kjemiske stoffene raskere, og kan dermed drikke senere på kvelden.

Sex: Når som helst på dagen, sexdriftene er på topp hele tiden hos 20-åringene (heldiggrisene!)

LES også: - Det er lyst. Jeg får ikke sove

30-årene

8:10 Våkne
- Det er et stort hopp mellom 20 og 30. Hjernen, lungene og musklene har begynt nedoverbakken, så den biologiske klokke starter dagen tidligere for å maksimere tiden den er på alerten.

8:20 Sex
Sollys er bra for testosteronet hos begge kjønn, som igjen stimulerer hypotalamus – området i hjernen som har «ansvaret» for hormonene – noe som gjør dette tidspunktet gunstig for sex (Kjære vene!)

10:40 Jobb
Hormonet kortisol når sin topp, noe som booster 30-åringens hjerne for maks konsentrasjon. Etter 18:30 er det lite vits å jobbe mer, da hjerne-aktiviteten har begynt å dabbe av, mens det er best å trene kl okken 19:00

23:40 Sov
Etter å ha spist middag 20:10, kan du legge deg litt over halv tolv altså, for å være opplagt til en ny dag.

(Kelly sier ikke noe om når 30-åringer kan drikke alkohol!)

LES også: - Forstyrret døgnrytme kan påvirke fertiliteten

40-årene

7:50 Våkne
Våkenheten «vinner over» trøttheten mye tidligere når man når 40-årene (og verre skal det visst bli med åra)

10:20 Jobb
Trøttheten er over, og hjernen er i gang og klar for arbeidsoppgaver.

22:20 Sex
Etter å ha spist middag før klokken 20, er kroppen nå klar for sex. «Sex ti på halv elleve kan øke følelsen av avslappethet, ettersom oxytocin frigjøres.»

23:30 Sov

LES også: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen

50-Årene

7:00 Stå opp

9:30 Jobb
50-åringen er raskere opplagt og klar for jobb enn de yngre.

18:00 En drink
(Som 50-åring kan man visst begynne å drikke igjen) Men levra fungerer dårligere nå, så ikke drikk senere enn fire timer før leggetid, slik at kroppen får prosessert kjemikaliene.

22:00 Sex
Med mye aktivitet i løpet av dagen, er det bedre å ha sex på kvelden, mener Kelly.

22:30 Legge seg

60-årene

6:30 Stå opp (kjære vene, for en utvikling!) Kelly sier kroppen hos en 60-åring er klar over fordelene med sollys, og våkner tidlig av seg selv. Som da man var barn.

9:00 Jobb
Endelig er kroppen klar for den normale 9-17 rytmen de fleste jobber i. Hjernen er da mest aktiv, og dermed beste tidspunktet.

20:00 Sex
etter å ha sluttet jobb klokken 17, spist middag og vært litt sosial, passer det nå best med sex. «Lang nok tid har gått siden middagen ble inntatt, og kroppen kan fylles med oxytocin, som frigjøres etter orgasme. Altså, gjøre seg klar for søvn. Den biologiske leggetiden er klokken 22:00

70-årene

6:00 God morgen!

20:00 Sex
Jepp, ingen grunn til å rulle inn altså – eller som Kelly sier: «Den anbefalte tiden på døgnet, ettersom sex hjelper deg å slappe av og sove bedre.

Hvis noen vil vite alle punktene, så finner du de her - og fortell oss gjerne dersom du faktisk klarer å følge en slik «beste tidspunkt for»-plan!

LES mer: Vi surfer oss fra søvn og helse