Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren raser i bakken

Den amerikanske valutaen faller videre

Dollaren raser i mot flere sammenlignbare valuter mandag og tirsdag, og den norske var en av dem. Ved 15.30-tiden mandag falt dollaren under det psykologiske nivået på 6 kroner, og ble handlet til 5,9982 kroner. I morgentimene tirsdag var dollaren på 5,9862 dollar

Også den hardt rammede europeiske valutaen, euro, styrket seg mot dollar. Mandag var euro på 1.3123 pr. dollar, mens den var nede på 1,3126 mot euro tidligere på dagen. Ikke siden fjerde mai har dollaren vært så svak mot euro.

Flytter fra sikre havner
Dollaren var ikke alene om å falle tilbake mandag og tirsdag. Også yen og sveitsiske franc falt tilbake mot euro, kroner og pund. Årsaken til fallet er at risikolysten ser ut til å ta seg opp hos en rekke investorer. Dermed går de inn i valutaer som eksponerer dem mot økt risiko. Selv om den norske økonomien er bunnsolid, regnes også kronen for å være en risikovaluta.

- Folk er mer villig å sette penger i arbeid i et mer risikomiljø og har flyttet vekk fra tradisjonelle sikre valutaer dom dollar og yen, sier analytiker Andrew Wilkinson ved Interactive Brokers Group LLC i Conneticut i USA, til nyhetsbyrået Bloomberg.

Svake USA-tall
Svake tall fra USA fredag var også med på å dytte dollaren ned. Uttalelsene fra USAs sentralbanksjef, Ben Bernanke, mandag kveld norsk tid bidro også til bilde at oppsvinget i amerikansk økonomi vil ta tid. Bernanke uttalte at økonomien fortsatt har en «lang vei å gå», blant annet fordi føderale og lokale myndigheter må kutte utgifter og sysselsetting.

Det amerikanske bruttonasjonalproduktet steg med en årstakt på 2,4 prosent i andre kvartal, noe som er klart lavere enn 3,7 prosents vekst i første kvartal og 5,0 prosent i fjerde kvartal i fjor.

- Hovedårsaken til denne begredelige veksten er manglende konsumlyst og –evne. Det private forbruket har bare steget med 1,6% det siste året, og veksten var like blodfattig i siste kvartal. Hvorfor? Svak jobb- og inntektsvekst, høy ledighet og svak forbrukertillit, og høy gjeldsbyrde og stigende sparing. Med erfaringer fra tidligere bankkriser i bakhodet er lite av dette overraskende: En bankkrise kjennetegnes nettopp av en slik konsolidering i privat sektor. Dermed ikke sagt at utviklingen ikke uroer. For amerikansk forbruk utgjør 70% av USAs BNP, og dermed nesten en sjettedel av globalt BNP. Lav forbruksvekst er ensbetydende med lav produksjons- og jobbvekst, skriver Øystein Dørum i DnB Nor Markets i sin gjennomgang mandag.

Kommentarer til denne saken