Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren dundret i bakken

Frykt får investorene til å sky risiko.

Frykt knyttet til Dubais kjempegjeld sendte dollaren til det laveste nivået mot japanske yen på 14 år

I løpet av dagen har en dollar blitt notert til 86,27 yen, et nivå ikke sett siden juli 1995, ifølge Associated Press.

Trøbbel i paradis
Det statlige holdingselskapet Dubai World har problemer med å håndtere den kraftige gjelden og har bedt om seks måneders utsette på nedbetaling av gjelden på 60 milliarder dollar. Nyheten sender sjokk ut i markedene og viser at finanskrisen ikke er over.

Påminnelsen slo rett ut i det europeiske aksjemarkedet torsdag. En rekke internasjonale banker har sendt ut oppdatering om de er eksponert mot gjelden.

Les mer: - Bærer preg av stormannsgalskap

- Dette er den type hendelser som fremmer risikoaversjon og styrker den generelle oppfatningen om at selv om det verste er bak oss er den globale økonomien, og spesielt det finansielle systemet, ikke i orden enda, sier sjeføkonom Kit Juckes hos ECU Group, ifølge AP.

Som et resultat av den svekkede risikoappetitten styrket både japanske yen og sveitsiske franc seg, ifølge Juckes.

Dyrere eksportvarer
Begge disse valutaene regnes som trygge havner i tider med dalende optimisme. Men bevegelsene skaper også problemer for sentralbankene til Sveits og Japan, som begge er bekymret for at en styrking i valutaen vil kvele den økonomiske veksten ved at eksportvarene blir priset ut av markedet.

En sterk yen er alvorlig for den store og eksportavhengige japanske økonomoien. USA er det største eksportmarket for flere japanske giganter.

Ifølge Associated Press skal den sveitsiske sentralbanken ha åpnet lommeboken og kjøpt dollar, noe sentralbanken ikke vil kommentere.

Gull til himmels
Gull regnes også som en sikker havn når stormen herjer finansmarkedene. Prisen på en unse gull, vel 31,1 gram, har torsdag steget til 1.195 dollar for første gang i historien.

Gullet har steget jevnt og trutt til nye rekorder de siste ukene.

Torsdagens notering på 1.195,13 dollar kommer etter at det internasjonale valutafondet IMF annonserte onsdag at de har solgt ti tonn gull til Sri Lankas sentralbank for 375 millioner dollar, som et ledd i en restrukturering av sine finansielle eiendeler, ifølge AFP.

Salget gjør at IMF har kvittet seg med vel 212 tonn på litt over en måned. Ved to anledninger solgte IMF totalt 200 tonn til India for 6,7 milliarder dollar. I tillegg kjøpte Mauritius to tonn for 71,7 millioner dollar den 11. november.

En dollar koster torsdag kveld 5,65 norske kroner.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken