Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren stuper videre

Nær ved å vippe under fem kroner. Oljeprisen er rekordsterk.

Dollaren svekkes på ny mot flere valutaer, og nå er det ikke langt unna 4-tallet mot norske kroner.

NA24 – din næringslivsavis

Knallsterk euro
Den tyske investortilliten steg uforventet i dag, og det sendte euroen til ny rekordnotering mot dollar.

De positive signalene fra den tyske Zew-indeksen har gitt sterkere håp om at Europas største økonomi vil greie seg i takt med stadig sterkere euro og full nedbremsing i USAs økonomi.

Sjekk valutakurser her.

Både euroen og kronen styrket seg etter rapporten. En euro koster i ettermiddag 1,5493 dollar, mens en dollar koster 5,0858 kroner.

Venter videre styrkelse
Samtidig har yen svekket seg til 102,19 mot dollar fra 101,76 i går. Den japanske yenen svekket seg mot de 16 mest handlete valutaene ettersom aksjemarkedene fikk seg et oppsving på rapporten. Det første til at investorene kastet seg på carry-trade-handel.

- Trenden taler veldig mye for en videre oppside i euro. Inntil vi ser et skift i de relative vekstutsiktene mellom Europa og USA vil vi fortsatt oppleve at euroen når nye høyder, sier valutastrateg Henrik Gullberg i Credit Agricole til Bloomberg News.

Ny oljerekord
På samme tid fortsetter oljeprisene å stige.

Nordsjøoljen med april-levering noteres tirsdag ettermiddag til 105,19 dollar per fat, opp nesten èn prosent, mens den amerikanske lettoljen nå noteres til 109,08 dollar per fat, opp 1,09 prosent.

Her har også dollaren spilt en rolle. Når dollaren svekkes blir råvarer priset i dollar billigere for kjøpere som sitter på andre valutaer. Dermed trigges etterspørselen. På samme tid har produsentene av disse råvarene et insentiv om å få opp prisene siden de får betalt i en dollar som blir stadig mindre verdt.

Lokker nye aktører
- Den sterke oppadgående trenden i oljeprisen har tiltrukket seg mange nye finansielle aktører til oljemarkedet. I tillegg kan vi ikke se bort i fra at den svake utviklingen i aksjemarkedet kan ha lokket flere aktører fra aksje til oljemarkedet. De finansielle aktørene har etter all sannsynlighet bidratt til å forsterke prissvingningene, skrev Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping