Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren til uante høyder

Kronen stuper i en rasende fart. Euroen med ny rekordnotering.

Onsdag har vært nok en real nedtur for den norske valutaen. Kronen raser onsdag kveld både mot euroen og dollaren.

NA24 - din næringslivsavis

Ved 23-tiden onsdag kveld handles dollaren for 7,23 kroner, og prisen på den amerikanske valutaen stiger med det kraftig onsdag kveld. Midt på dagen onsdag vaket dollaren rundt 7 kroner, men skjøt fart på ettermiddagen. Dollaren er med det opp 4,5 prosent.

Bekymringer
Dermed fortsetter dollaren sin raske ferd til himmels. Ved inngangen av denne uken kostet ikke en dollar mer enn om lag 6,6 kroner, men de siste tre dagene har vært spesielle.

Signaler om at europeiske sentralbanker, og da også den norske, vil komme til å senke renten ytterligere bidrar til nedgangen i europeiske valutaer mot dollaren.

Bekymringer om tilstanden i økonomien, og at Storbritannias statsminister Gordon Brown onsdag sa en resesjon kunne være i gjære, bidrar også til tilbakegangen.

Oljen senker kronen
For Norges del spiller imidlertid spesielt den fallende oljeprisen inn. Da råvarebørsen i New York stengte gulvhandelen gikk råolje med desemberlevering for 66,75 dollar fatet. Dette er hele 7,5 prosent lavere enn gårsdagen, og det laveste nivået på 16 måneder.

Prisen preges også av de dårlige utsiktene til økonomien, som påvirker etterspørselen. Overraskende høye amerikanske oljelagertall gjorde også sitt for å trekke ned prisen.

HTML EMBED

Følg dollaren

Kronekursen er nemlig sterkt knyttet opp mot oljeprisen, noe som bidrar til den kraftige svekkelsen onsdag kveld. Grunnen til dette er blant annet at svakere oljepris isolert sett betyr dårligere tider for den norske økonomien. Dette vil igjen føre til lavere rente, og dermed en svekkelse av kronen. På toppen av den svake oljen kommer pengemarkedsproblematikken, som forsterker forventningene om lavere styringsrente i Norge denne høsten.

På Oslo Børs er også oljesektoren sterkt representert, men når utlendningene rømmer OsloBørs som følge av usikkerheten knyttet til lavere oljepris, vil færre utenlandske investorer etterspørre norske kroner for å kjøpe norske aksjer. Selger de seg derimot ut, vil de heller tilby norske kroner, og med det bidra til å sende kronekursen ned.

Trygg havn
At dollaren appresierer kommer også som en følge av at dollaren begynner å få tilbake anseelsen som en «trygg havn» i valutamarkedet. Mandag åpnet for eksempel sentralbanksjef Ben Bernanke for at en ny finansiell tiltakspakke kan være aktuelt, og til tross for at dette vil forverre den amerikanske driftsbalansen vektlegger investorene at den amerikanske økonomien i alle fall er på rett vei - i motsetning til i Europa, der det fortsatt er enda mer usikkert hva konsekvensene av kredittkrisen vil bli.

Olje og andre råvarer - som blir fulgt tett av Oslo Børs og kronen - blir på den annen side ansett som usikkert, og skys av investorene.

Norge svekkes også mot euroen, onsdag, som i 23-tiden onsdag blir handlet for drøyt 9,3 kroner.

Ny eurorekord
Euroen gjør dermed nye rekordnoteringer. Aldri før har euroen kostet så mye. I går passerte euroen milepælen 9 kroner, for første gang siden innførelsen av euroen i 1999.

HTML EMBED

Følg euroen

Nye bunnivåer
Samtidig som dollaren styrker seg, når imidlertid USA-børsene nye bunnivåer.

Dow Jones Industrial deiser gjennom den psykologisk viktige 9.000-poenggrensen med et fall på 5,69 prosent til 8.519,21 poeng.

Enda verre er likevel den langt bredere S&P 500-indeksen som på sin side ender under 900 poeng, med et ras på 6,09 prosent til 896,87 poeng. Så lavt har ikke indeksen vært på fem år.

Teknologidominerte Nasdaq Composite er ikke mye bedre, med et fall på 4,77 prosent til 1.615,75 poeng.

- Hva er problemet? Alt er til salgs igjen, tvangssalg, innløsning av fond og frykt for en dyp, global resesjon, summerer Elliot Spar, opsjon-/markedsstrateg, ved Stifel Nicolaus & Co.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken