(SIDE2): Alt fra transport, overnatting og mat har blitt dyrt for amerikanske dollarturister på ferie i Europa. Derfor gjelder det å holde seg langt unna Norge og heller se mot billige Portugal eller oppleve London «for less».

Mange skal på rundreise
Listene over billige ferieland og budsjettips kan også være til stor nytte for «rike» nordmenn som vil spare penger på sommerens ferietur.

Av europeiske ferieland er det Polen, Romania og Portugal som peker seg ut for amerikanerne. Polakkene har ikke begynt å bruke euroen, bo billig på et i Øst-Europa og Portugal betegnes som et fattigmanns-Italia.

For mange dollarturister er det vanlig å reise rundt til flere land når de først har tatt turen over Atlanteren. Derfor blir det viktig å sjekke tilbudene blant lavprisselskapene i lufta. Sjekk hvem som flyr fra A til B og finn billigste alternativ.

Togbilletter er også et fint alternativ, men det gjelder å ha kjøpt billettene på forhånd. Selv i Norge kan man komme seg veldig langt med billetter under 200 kroner. Sjekk også ut hva du sparer på å kjøpe en rundtur eller returbillett i samme slengen. Buss kan også være veldig billig og i mange byer er det ideelt å leie en sykkel til å komme seg rundt.

Overnatting på skinner er også et godt alternativ for omreisende turister fra USA. Med en reise gjennom natten sparer du både tid og en overnatting. Denne formen for transport lar seg også gjøre med mange av fergene som trafikkerer europeiske farvann.

Gratis attraksjoner
Slå gjerne til på pakkeløsninger som både inkluderer overnatting og nærliggende attraksjoner. Her er det bare å dykke ned i jungelen av tilbud på nett.

Veldig mange attraksjoner i Europa, og da spesielt de historiske, er helt gratis. Her er det bare å peile seg inn på hva som er mest aktuelt. Verdenskjent kunst fra mestere som Michelangelo og Matisse stilles ut på offentlige plasser og flere museum har fulgt den britiske trenden og åpnet dørene helt. Et galleribesøk trenger heller ikke å koste noe.

På bytur går det også an å spare penger på å kjøpe et bykort. Gjennom turistkontorene kan du se hva de har å tilby. Med et kort kan attraksjonene, restaurantbesøkene og offentlig transport bli betydelig billigere.

En rundtur i Europa kan også være billigere med bil, særlig om man er flere som deler på utgiftene. Overnatting kan være litt sjansespill, men med bil er det enklere å finne billigere overnatting utenfor de store byene. I tillegg kan små hotell og gjestgiveri kan ofte være både koseligere og billigere enn store hotellkjeder.

Sjekk ut tipsene fra Eurocheapo.

Lag maten selv
For amerikanere, som for nordmenn, kan et grønnsakmarked være et godt utgangspunkt for et billig måltid. Plukk fra øverste hylle og lag din egen lunsj eller middag. To daglige restaurantbesøk vil gjøre drastiske inngrep på feriebudsjettet, uansett hvilket land du reiser til.

En britisk pub, en spansk tapasbar eller en italiensk trattoria bør også være et alternativ til dyre spisesteder. Her kan en sandwich eller dagens suppe nesten være en kulinarisk opplevelse. Skal du først slå deg løs på restaurant, så er gjerne lunsjmenyen like fantastisk som kveldsmenyen, men ofte mye billigere.

(Kilder: New York Times, Budget Travel, Travel+Leisure)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også: