(SIDE2:) Filmverdenen er glad i å skremme oss med dommedagsfilmer. Filmer som viser hvordan hele menneskeheten trues med å forsvinne i løpet av kort tid, både underholder og fascinerer.

Men er de realistiske? Fredag har «Doomsday» norsk premiere. Filmen handler om et virus som kan ta livet av oss alle. I går skrev vi om hvorvidt dette er realistisk:

LES OGSÅ: Blir vi livsfarlige zombier?

Det er ikke bare virus som truer jorden på film. En annen populært dommedagselement, er skumle himmellegemer fra verdensrommet.

I «Deep Impact» (1998) er en komet på vei mot jorden, mens i «Armageddon»
(1998) ser det stygt ut da en asteroide har bane like mot oss.

Kan bli kollisjon
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at himmellegemer kan komme på kollisjonskurs med Jorden.

- Objekter som er større enn en kilometer i diameter kan forårsake en global katastrofe med store endringer i blant annet klima. De fleste av disse asteroidene er oppdaget eller vil bli oppdaget i løpet av veldig få år. Da kan man regne seg frem til om kollisjon kan forekomme en gang i fremtiden, sier han.

Han forteller videre at mindre asteroider hovedsakelig forårsaker lokale katastrofer.

- Slike nedslag forekommer oftere og en stadig større andel av slike asteroider blir nå oppdaget. Dermed kan vi, som første generasjon jordboere, beskytte planeten vår, sier han.

Eirik Newt, cand. scient med hovedfag i teoretisk astrofysikk og forfatter, mener vi ikke trenger å være redde for at en komet eller en asteroide skal ta livet av oss.

- Det er alltid en sannsynlighet, men sjansen for et direkte treff er heldigvis svært liten, beroliger han.

Urealistiske fremstillinger
Newt sier at om et himmellegeme er på vei mot jorden, kan det stoppes:

- I teorien er det mulig å hindre et direkte treff ved for eksempel å detonere et atomvåpen over himmellegemet på akkurat riktig tidspunkt. Målet vil i så fall ikke være å få legemet til å gå i stykker, men heller å forandre banen slik at det bommer på jorda, sier han.

Røed Ødegaard mener også at man ville dyttet på asteroiden fremfor å sprenge det, og at filmene er urealistiske. Blant annet fremstiller filmene nedslagene feil.

- Et nedslag vil være veldig mye mer dramatisk enn vist på de nevnte filmene. Lysstyrken til et objekt av denne størrelsesorden vil, når det farer over himmelen, være hundrevis til tusenvis ganger Solens lysstyrke og svi alt ut til kolossale avstander. Selve nedslaget er også mye voldsommere enn vist på filmene, sier han, men påpeker at konsekvensene i form av tsunamier og lignende er ok.

Han forteller også at kometer er mye vanskeligere å beskytte seg mot enn asteroider, men at de forekommer sjeldnere.

Du blir neppe helten
Kometen i «Deep Impact» oppdages av en ung gutt som liker å titte på stjernene.

- Dette er svært lite sannsynlig. Riktignok er astronomi en av de få gjenværende vitenskapene hvor amatører kan gi et viktig bidrag, men det er i så fall voksne med store teleskoper og masse tålmidighet vi snakker om, sier Newt.

Det finnes dessuten profesjonelle astronomer som har peiling på det de driver med:

- De profesjonelle astronomene har i stadig større grad automatisk utstyr som ser etter nettopp slike objekter, så sjansen for en tilfeldig oppdagelse av en amatør blir mindre for hvert år, sier han.

Røed Ødegaard er enig:

- Inntil for få år siden kunne dette ha skjedd, men neppe nå lenger. For nå finnes det meget omfattende overvåkningsprogrammer som raskt vil oppdage selv meget lyssvake objekter, sier han.

Liker katastrofefilmer
Begge de to ekspertene forteller likevel at de synes det er morsomt med slike filmer:

- Men jeg vet at virkeligheten er veldig mye voldsommere enn filmene og synes spesialeffektene er for dårlige, sier Røed Ødegaard, mens Newt må sette seg i filmmodus.

- Jeg har alltid kost meg med katastrofefilmer. Men når filmene handler om noe jeg har peiling på, som dette, må jeg jo legge til side irritasjonen over alle faktafeilene før jeg kan nyte filmen fullt ut, sier Newt.

Her kan du selv teste konsekvensene av nedslag av ulike størrelser og hastigheter.

Les mer om store og små nedslag.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!