Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for fildeling

En svensk 45-åring er dømt for fildeling av musikk.

En svensk 45-åring er i høyesterett dømt for fildeling av musikk. Det melder svenske TV4. Etter flere runder i retten, anser også svenskenes høyeste rettsinstans at 45-åringen fra Borås har brutt loven om opphavsrett.

Unik dom
Det er første gang fildeling av musikk har blitt prøvd i den svenske høyesteretten. Mannen ble dømt i tingretten for å ha gjort fire låter tilgjengelige på internett via fildelingsprogrammet DC++. Dommen var på 80 dagbøter a 250 svenske kroner.

Mannen har hele tiden hevdet sin uskyld, og at han ikke forsto at det han gjorde var ulovlig. Allikevel ble han politianmeldt av platebransjens interesseorganisasjon IFPI som sporet låtene til mannen via IP-adressen han brukte.

Anket dommen
Ettersom 45-åringen anser seg uskyldig, klaget han saken inn til høyesterett der han håpet på frifinnelse. På den andre siden av bordet krevde IFPI en skjerping av straffen som totalt beløper seg til 20.000 svenske kroner.

I dag kom dommen fra høyesterett, og dommen fra tingretten ble stående. Dermed er den første dommen mot musikkfildelere i Sverige et faktum, og det trenger ikke lenger å være noen tvil om at fildeling av musikk er et brudd på opphavsretten.

Allikevel kan dommen også bety slutten på jakten på fildelere. Når det handler om lovbrudd av typen som bestraffes med bøter har ikke svensk politi lov til å gjøre husransakinger. Ettersom domstolen valgte å ikke skjerpe straffen, står politiet uten gode muligheter til å ta rotta på fildelere.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen