To menn i begynnelsen av 20-årene er dømt til henholdsvis fem og seks års fengsel for å ha voldtatt en yngre venninne på fest. Øystein Storrvik, som forsvarer den av de domfelte som fikk strengest straff, sier at dommen blir anket. - Det er bestemt at den ankes. Han nekter straffskyld, kommenterer Storrvik.

De to mennene mente at jenta ønsket å være med på trekant på toalettet, eller ikke sa at hun ikke ville være med på trekant. Jenta derimot, forklarte i Oslo tingrett at hun ikke ville ha sex med mennene, men at de hadde voldtatt henne.

Hun ble trodd og mennene er nå dømt.

Hendelsen skjedde på en fest hos en av de domfelte, i en leilighet i Oslo i mars 2021. Der var kvinnen og de domfelte, samt flere andre unge menn og kvinner.


Nekter for at det var voldtekt

Oslo tingrett legger følgende hendelsesforløp til grunn for dommen: Utpå kvelden ble det sølt på jentas bukse, og hun gikk ut i gangen for å skifte til en shorts hun fikk låne. Avkledningen vekket oppmerksomheten til de unge mennene. Eieren av leiligheten spurte «Blir det trekant!» eller lignende. Den andre domfelte nikket bekreftende.

Samtidig som jenta gikk inn på badet for å ta på seg shortsen og ordne seg foran speilet, gikk også de to unge mennene inn. Døra ble lukket. Deretter dro de av trusen til jenta og voldtok henne.

«Ingen av guttene involverte fornærmede i planen om at de skulle ha trekant med henne. Hun fikk aldri noe spørsmål om hun kunne tenke seg å ha sex med de to» mener tingretten.

De to mennene mener at det ikke var voldtekt. Den ene domfelte forklarte at han hadde danset tett og kysset litt med kvinnen tidligere på kvelden, og at han trodde at hun fant ham attraktiv. De mener også at hun ikke gjorde motstand eller uttrykte at hun ikke ønsket å ha sex med dem.

Hendelsen ble avbrutt da musikken i leiligheten stilnet, og venninnen til offeret hørte fornærmede si «Nei!» eller lignende inne på badet. Venninnen åpnet døren til badet og så venninnen gråtende og avkledd nedentil. Flere andre festdeltakere kom til, og så det samme.

«Nei!»

Tingretten skriver: «De to venninnene gikk ut i gangen utenfor baderommet og satte seg ned der. (Den ene domfelte) hentet en jakke eller lignende for å dekke til fornærmede som fortsatt var naken nedentil. På et tidspunkt klappet fornærmede til (domfelte) i ansiktet og sa: «Neste gang tar du et nei foret nei!».

De to kvinnene forlot deretter leiligheten. Offeret oppsøkte overgrepsmottaket på Oslo legevakt samme kveld, og de to mennene ble pågrepet samme døgn.

Tingretten skriver at den ikke fester lit til de domfeltes forklaringer om at sexen var frivillig. Forsvarerne mente at en tidligere episode, da jenta var yngre, kan ha påvirket hvordan hun oppfattet episoden på badet.

- Etter rettens oppfatning reiser disse innvendingene ingen rimelig eller forstandig tvil om hva som skjedde. Retten legger i denne sammenhengen avgjørende vekt på at vitnemålet til (venninnen) støtter opp under det fornærmede har forklart. (Venninnen) hørte at fornærmede sa «Nei!».

- Retten finner det hevet over enhver rimelig tvil at (offeret) fra første stund sa klart ifra om at hun ikke ville ha trekant med mennene og heller ikke samleie med noen av dem, verken vaginalt eller oralt. Etter rettens syn er dette så enkelt som at hun høyt og tydelig gjentatte ganger sa «Nei!», skriver tingretten.