Gå til sidens hovedinnhold

Kisten står klar – men liket er for stort

Gamle ritualer bestemmer når spanskekongens far får sitt siste hvilested.

(SIDE2): Det har gått nesten tjue år siden spanske kong Juan Carlos’ far døde, og siden den tid har kisten med Don Juan stått i et avstengt rom i El Escorial-slottet, et slott som hovedsakelig brukes som kloster.

Slottet er også begravelsessted for spanske konger, og her hviler konger helt fra Carlos I (som døde i 1556) til landets forrige konge, Alfonso XIII, som døde i eksil i 1941.

Rommet som nå huser kisten med de jordiske levningene etter spanskekongens far kalles «el pudridero», og her slipper bare utvalgte klostermunker inn. Når en spansk konge eller dronning dør, settes kisten inn i dette rommet, for å vente på at liket brytes ned.

Når nedbrytingen har kommet langt nok, plasseres de gjenværende restene i en liten blykiste som settes i annen sarkofag, laget av svart marmor og dekorert med gullbelagt bronse. Denne sarkofagen plasseres deretter i «El Panteón de Reyes» under kirkens kor, sammen med sarkofagene til landets tidligere herskere og deres ektefeller.

Her skal altså også kong Juan Carlos’ far få sitt siste hvilested, og til tross for at han aldri ble spansk konge, har Juan Carlos bestemt at kisten skal ha inskripsjonen (på latin): «Ioannes III, Comes Barcenonae» – Juan III, greve av Barcelona.

Æres som han var konge
Don Juan var spansk tronfølger fra hans far Alfonso XIII døde i 1941 og til han frasa seg retten i 1977, åtte år etter at Spanias daværende diktator Francisco Franco hadde utnevnt prins Juan Carlos til sin etterfølger, og to år etter at Franco var død og sønnen var blitt landets nye konge.

Don Juan hadde selv planlagt at han og kona skulle begraves i Poblet-klosteret, sammen med de tidligere grevene av Barcelona, men da faren var syk og døende, bestemte Juan Carlos at han skulle æres på samme vis som tidligere konger i Borbon-dynastiet.

Da Don Juan døde 1. april 1993, foregikk begravelsesseremonien med den pomp og prakt som var en konge verdig. Ett år etter farens død, besluttet kong Juan Carlos at faren skulle hedres ved at han tituleres Juan III på sarkofagen, til tross for at han altså aldri ble spansk konge.

Liket holdt seg uvanlig godt
I oktober i fjor ble levningene etter Alfonso XIIIs kone, dronning Ena, flyttet fra pudridero til panteon, 43 år etter at hun døde. Til tross for at det bare var gått knapt nitten år siden Don Juan døde, ønsket de ansvarlige for det kongelige mausoleet å flytte Don Juans levninger inn i krypten samtidig som hans mor ble flyttet.

Overraskelsen var imidlertid stor da munkene åpnet kisten for å se om levningene var klare til å bli flyttet, for liket hadde holdt seg usedvanlig godt.

- Det var nesten som å se ham den dagen han døde, har øyenvitner fortalt videre.

Den indre blykisten som til slutt skal romme grevens jordiske levninger er bare én meter lang og 40 cm bred, og dermed var det bare for munkene å lukke igjen kisten og vente. Nå skal planen være å sjekke kisten jevnlig for å se hvordan det går med levningene.

Gravkammeret er fullt
Det hører med til historien at Pantheon er fullt etter at marmorkistene med Don Juan og hans kone Maria de las Mercedes er på plass, men det er foreløpig ikke bestemt hva som skal skje når dagens kongepar en gang dør.

I en biografi om dronning Sofia fortelles det at hun en gang ble spurt om hvor hun vil begraves, og da pekte hun på parken rundt Zarzuela-palasset, der kongeparet bor og svarte: «Som på Tatoi». Det greske Tatoi-palasset ligger i utkanten av hovedstaden Athen, og har siden 1880 vært begravelsessted for medlemmer av den greske kongefamilien.

Om dronningen får oppfylt sitt ønske om å hvile ved Zarzuela-palasset vites ikke, men det foreligger i hvert fall ingen planer om å utvide det nåværende Pantéon.

(Kilder: Wikipedia, MonarquiaConfidencial m.fl.)

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken