Gå til sidens hovedinnhold

Don’t worry - he´s here

De som har opplevd vokalunikumet Bobby McFerrin på et eller annet vis, vet at større formidler finnes knapt.

Bobby McFerrin
Spirityouall
Sony Masterworks/Sony Music

Bobby McFerrin, som blei verdensstjerne med “Don’t Worry, Be Happy” i 1988, har aldri lagt skjul på at hans kristne tro har vært viktig for han. Han leser i Bibelen hver dag, men likevel er «spirityouall» hans aller første innspilling der troa spiller en hovedrolle. For alle der ute som ikke deler McFerrins tro, så iler jeg til med å slå fast at man kan få store opplevelser her uten å bekjenne seg til noe som helst. Det holder lenge med å tro på at unik musikk basert på ekthet og inderlighet kan bety en enorm forskjell – «spirityouall» er et glitrende eksempel på det.

Bobby McFerrin er født og oppvokst med denne musikken. Faren hans, Robert McFerrin, Sr., var den første afro-amerikanske sangeren som sang en hovedrolle på Metropolitan Opera og han dubba også sangen til Sidney Poitier i Hollywood-versjonen av «Porgy and Bess». Ikke nok med det – på opphavets eneste plate under eget navn, «Deep River» i 1957, serverte han publikum strålende versjoner av klassiske spirituals slik han lærte dem av legenden Hall Johnson – en mann som unggutten Bobby opplevde hjemme i stua – in person.

På Bobby McFerrins helt personlige og unike måte gir han oss sanger som «Everytime», som også var farens åpningslåt på «Deep River», «Swing Low», «Joshua», «Whole World», «Glory» og «Wade» pluss Bob Dylans «I Shall Be Released» samt fem egne låter. Med utmerket assistanse av blant andre Esperanza Spalding på både bass og vokal, Gil Goldstein på tangenter, Larry Grenadier på bass og Charley Drayton og Ali Jackson på trommer samt en gjeng langt framskredne korister, så må dette nesten bli noe helt for seg sjøl. McFerrin har også overdubba seg sjøl på et vakkert vis flere steder.

«spirityouall» forteller oss med all ønskelig tydelighet at dette er musikk og et budskap som neppe går ut på dato noensinne. Og det hjelper veldig at et unikum som Bobby McFerrin gir materialet nok et løft. Og nok en gang: Dette er stort uansett hva eller hvem du tror på – eller ikke tror på.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker

Kommentarer til denne saken