Gå til sidens hovedinnhold

Donald fyller 60 år

I år er det 60 år siden det første Donald-bladet ble utgitt i Norge, og feiringen er i gang.

(YEYE:) Donald Duck & Co er allerede i gang med feiringen av 60 års jubileet.

- Nummer én kom i desember 1948, men vi starter nå og gjør aktiviteter ut året, sier hovedredaktør i Donald Duck & Co, Merete Markeng Skar til Yeye.

Det aller første Donald-bladet kostet 50 øre, men i dag er det verdt over 20 000 kroner, ifølge Wikipedia.

Jubileumsblad i salg
Hvordan feiringen blir, er foreløpig uviss, for de vil holde kortene tett til brystet.

- Det er hemmelig, men vi har noen planer. Det vi har startet med, er å gi ut jubileumsbladet. Bladet inneholder historier fra hvert tiår siden 1948. Det er et viktig og morsomt produkt, og forklarer bakgrunnen, sier hun.

Donald er det mest leste tegneseriebladet i Norge.

- Det er desidert størst, og har en bred målgruppe. Hele familien leser Donald, og det gjør det til noe særegent, sier Markeng Skar.

Norge kommer på andre plass i forhold til folketallet når det gjelder lesing av Donald-bladet, bare i Finland er det flere lesere, ifølge Wikipedia.

Gode historier
Hovedredaktøren tror det er de gode historiene, de som blir husket i lang tid, som er årsaken til at Donald har overlevd så lenge. Historiene er ikke bare for barn, men man kan nyte de igjen som voksne.

- Vi prøver ikke å prate ned til barna, vi lager gode historier. Derfor appellerer det til såpass mange, mener hovedredaktøren.

Hvordan vil du beskrive Donald som person?
- Donald er en sammensatt person. Det mest fremtredende er at han er veldig hissig og veldig uheldig. Men fra tid til annen er han en kjærlig onkel eller en romantisk fyr. Han har mange egenskaper. Det er nok grunnen til at folk identifiserer seg med Donald fremfor andre figurer. Han er en anti-helt fordi han også har alle svakhetene våre, sier Markeng Skar.

Ingen store endringer
Det ser ikke ut til at Donald kommer til å endre seg mye fremover, men det kan bli noen nye figurer og gjensyn med gamle kjenninger.

- Donald blir den samme og bladet blir det samme. Vinneroppskriften er å gjenoppfinne det hver uke. Vi vet hvordan det gjøres. Steinalderprinsessen Gneis dukker opp, men hun har jo faktisk vært med noen år. Det blir kanskje flere historier med Svinesen. Han herjer på de redaksjonelle sidene, og svarer på leserbrev, sier hovedredaktøren.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Kommentarer til denne saken