Gå til sidens hovedinnhold

- Ekstrem bisarr tradisjon

Utlendinger reagerer på vår hang til Donald Duck julaften.

(SIDE2): - Klokken 153 setter halve Sverige seg ned og ser....Donald Duck.

Utdatert
Det kunne The Slates amerikanske reporter forbløffet konstatere da han besøkte landet for tre år siden med sin kone. Journalisten omtaler den svenske og den skandinaviske tradisjonen med å se Donald Duck og vennenes hans på Julaften.

I en artikkel for Slate.com skriver han at ikke bare ser de Donald på TV. Det de sier stammer også fra 1958. Og alle (!) ser på. Uten avbrudd fra reklame, konstaterer han.

Jeremy Stahl kan bare konstatere at siden Donald er blitt sendt siden 1959 så har dialog fra denne spesielle juleutgaven blitt en del av svensk språk.

- Hver gang TV-kanalen har forsøkt å slutte og sende «Kalla Anka», har det ført til en read av protester, skriver Stahl.

Rasistisk
- Den første gangen jeg så Kalle Anka, ble jeg sjokkert over hvor datert den er, (Og også hvor dårlig dubbet den er). Men jeg ble også tatt på senga over hvor alvorlig min svenske familie tok sendingen.

Journalisten kan også konstatere at hans svenske familie er helt stille når den sendes, og alle ler av det de har sett hundre ganger før, spesielt hans da tilkommende svigerfar.

- Ingen leer hele på øyelokket av 1930-tallet smårasistiske Disney, skriver han. Scenen han refererer til finnes ikke i den norske versjonen, men er en scene fra julenissens verksted der en svart dukke kaller nissen for «mamma» og oppfører seg heller ufint. Scenen ble strøket fra den amerikanske versjonen, men først i år ble den fjernet fra SVT.

Journalisten, som også har snakket med Nordiska Museet om tradisjonen, sier at han er blitt fortalt at denne for ham ekstremt bisarre juletradisjonen ikke hadde vært mulig om ikke Sverige hadde hatt kun en TV-kanal, og faktisk bare to offentlige, til 1987.

Kommentarer til denne saken