NEW YORK (Nettavisen): I en oppsiktsvekkende uttalelse sier Donald Trump at USA og president Joe Biden «nærmest tvang» Putin til å invadere Ukraina.

Trump: – Idiotisk retorikk

Trump sier også at man brukte en «idiotisk retorikk» overfor Putin og at USA og Biden nærmest har «hånet» den russiske presidenten.

LES: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

Trumps uttalelser kom i et intervju på den høyrevridde kanalen Real America's Voice i helgen.

– De hånet ham faktisk, når du ser etter, vårt land og vårt såkalte lederskap hånet Putin, sier Trump i intervjuet.

– Jeg ville lyttet, jeg ville sagt, du vet, det er nesten som om de tvang ham til å gå inn med det de hevder. Retorikken var så idiotisk, sier Trump i intervjuet.

LES: Biden tror han kan slå Trump igjen

Ifølge Insider, som også gjengir intervjuet, kom Trump derimot ikke med noen konkrete eksempler på hvordan president Joe Biden hadde hånet Putin, eller spesifikt hva denne idiotiske retorikken besto i.

LES: Biden-video går viralt: – Skremmende og trist

I den samme intervjuet gjentok Trump at krigen i Ukraina aldri ville ha funnet sted om han var president.

– Ukraina og Russland vil ikke ha slåss mot hverandre. Det betyr ikke at de ville elsket hverandre, men det er bare helt uaktuelt at de hadde slåss, og det er helt utenkelig at Putin hadde gått inn, sier Trump.

LES: Avslører tusenvis av russiske telefonsamtaler ved fronten

Trump, som tidligere er blitt filleristet for sin genierklæring av Putin, har fra før av foreslått at han kan lede en gruppe som kan forhandle med Vladimir Putin.

– Ikke gjør saken verre med sprengningen av denne rørledningen. Vær strategisk, vær smart (genial!), få fremforhandlet en avtale NÅ. Begge sider trenger og ønsker det. Hele verden står på spill. Skal jeg lede gruppen??? uttalte Trump for et par uker siden.

Les: Biden: Putin er rasjonell men feilbedømte situasjonen

– Håpet for fred heter Trump

Under et arrangement i Berlin på tirsdag sa Ungarns statsminister Viktor Orban at den tidligere tyske kansleren Angela Merkel ville ha vært i stand til å avverge krigen i Ukraina dersom hun hadde fortsatt som tysk statsminister. Samtidig var Orban tydelig på at president Joe Biden ikke er den rette personen til å få slutt på krigføringen i Ukraina.

LES: – Tusenvis av ukrainere planlegger å gjennomføre en «apokalyptisk orgie»

– Det som trengs, er enighet mellom Russland og USA. Men Biden har gått langt i å kritisere president Vladimir Putin. Det høres kanskje ubehagelig ut, men håpet for fred heter Donald Trump, sa Orban.

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo slakter også president Joe Biden, etter at presidenten i forrige uken uttalte seg om atomtrusselen i forbindelse med Russlands krigføring.

SISTE: Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

– Vi har ikke stått overfor muligheten for ragnarok siden Kennedy og Cubakrisen i 1962, sa Biden på et demokratisk kampanjearrangement i New York torsdag.

– Putin spøker ikke når han snakker om mulig bruk av taktiske atomvåpen eller biologiske eller kjemiske våpen, for styrkene hans underpresterer i betydelig grad, fortsatte han, ifølge NTB.

– Hvor finner han en vei ut, spurte Biden retorisk.

Les: Trump: – Dette kan bety tredje verdenskrig

– En forferdelig risiko

– De kommentarene var ubetenksomme, sier Pompeo til Fox News.

Den tidligere utenriksministeren mener uttalelsene utgjør «en forferdelig risiko for det amerikanske folket.»

Se også: Biden-video: – Dette er helt bisart, med mindre de vil at han skal se ut som en dement pasient

Pompeo mener Biden-administrasjonen hadde vært mer tjent med å benytte seg av «stille diplomati» ved å presse Putin til å forstå hva konsekvensene er om han benytter seg av atomvåpen, skriver Politico.

– Jeg håper det gjør dette i det stille, sier Pompeo.

I det samme intervjuet sier Pompeo at han ser på eksplosjonen på Krim-broen som et eksempel på hvor dårlig krigen går for russerne nå.

– Det russiske militæret svikter noe helt fundamentalt, sier Pompeo.

LES: Biden innrømmer mulighet for resesjon