OSLO (NTB og Nettavisen): Donald Trumps ledelse over Hillary Clinton i en ny meningsmåling skaper uro i finansmarkedene. Aksjene på Wall Street falt tirsdag til sitt laveste nivå siden britene stemte for å forlate EU.

Industriindeksen Dow Jones gikk ned 0.6 prosent tirsdag, mens både den bredt sammensatte S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt 0,7 prosent.

Clinton foretrekkes generelt av markedene sammenlignet med Trump, som blant annet har kritisert sentralbanksjef Janet Yellen og internasjonale handelsavtaler.

- Mindre sannsynlig med Clinton-seier

Markedet tar høyde for at en Clinton-seier er mindre sannsynlig enn før, sier Karthik Sankaren i analyseselskapet Eurasia Group.

På besøk i Philadelphia tirsdag gikk Donald Trump og Mike Pence offensivt ut mot Obamacare og skisserte for første gang i mer detalj hvilket alternativ de vil gå for.

Les også: Trump i medvind med nye angrep på Obamacare

På offensiven i Philadelphia

Donald Trump har fått vann på mølla med kritikken av Obamacare etter at tall fra Obama-administrasjonen viser at den nye helsereformen vil påføre mange med middels inntekt en prisøkning på 25 prosent i snitt i 39 stater neste år.

Ifølge den siste meningsmålingene gjennomført for The Washington Post og ABC News ligger Donald Trump ett prosentpoeng foran Hillary Clinton.

46 prosent av amerikanerne sier de vil stemme på Trump, mens 45 prosent vil gi sin stemme til Clinton, skal vi tro denne målingen.

- Wow, i tet! jublet Donald Trump på Twitter og viste til målingen.

En måling som har skilt lag med mange av de andre gjennom valget og som bruker en metode der man følger en gruppe på 3000 mulige velgere fram til valgdagen er Daybreak-målingen fra USC Dornsife og Los Angeles Times.

1. november viste denne målingen 46,9 prosent oppslutning for Trump og 43,3 prosent oppslutning for Clinton.

På prognosekartet fra statistikkguru Nate Silver og nettstedet FiveThirtyEight har oppslutningen om Clinton falt i det siste og Trumps har økt tilsvarende. De siste tallene anslår likevel Trumps vinnersjanse til 28,7 prosent mot 71,2 for Clinton.

- Trump kan vinne

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU sier til Nettavisen at han tror det er siste nytt rundt FBI gransking av Hillary Clintons server fra tiden som utenriksminister og eposter på avveie som er årsaken.

Han utelukker ikke at Trump kan vinne valget:

- Ja, gitt at det politiske klimaet er så ustabilt som det synes og hvis vi får en overraskelse til. Det må mer til enn de evinnelige epostene, sier USA-eksperten.

Les også: Trump leder på ny måling

Se videoer om USA-valget:

HTML EMBED
embedNAvideo("bz65ZpdFJrzztFB6f9S55g", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("CaxpHHoWOU2kfsjs5JejoQ", false)