NEW YORK (Nettavisen): Flere republikanere går med en «morbid plan» for å unngå at Donald Trump vinner valget, skriver kommentatoren Michael A. Cohen i MSNBC.

Cohen skriver i en kronikk denne uken at det er mange amerikanske republikanere som ønsker seg en annen republikansk presidentkandidat enn Donald Trump, men at det ikke er noen som tør å gjøre noe med det.

Les: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer

Han hevder videre at Trump er en «valgkatastrofe for Det republikanske partiet», og viser til at han kostet partiet kontrollen over Representantenes hus i 2018, tapte presidentvalget i 2020 og bidro til det dårlige resultatet i mellomvalget i 2022.

– Håper Trump dør

Han hevder også at det nå finnes flere desperate republikanere som «rett og slett bare håper at han dør før valget».

– Jeg overdriver ikke, skriver Cohen.

Han viser først til en sak i The Atlantic, der flere republikanere hevder de ikke ser noen utvei og at Trump vil ødelegge partiet ytterligere i en ny valgrunde.

– Når dette er en av planene til det republikanske partiet, så har man på mange måter bare kastet inn håndkleet, skriver kommentatoren.

Les: Sjokk-uttalelse fra Donald Trump: – Om jeg blir president igjen, vil jeg seriøst vurdere å gjøre det

Deretter drar han fram noen svært oppsiktsvekkende kommentarer fra republikaneren Peter Meijer fra Michigan, som tidligere satt i Representantenes hus.

– Det finnes mange som nå bare ønsker seg Trumps dødelige bortgang, sier Meijer.

– Men la meg være tydelig; jeg er ikke blant dem. Men jeg har hørt fra mange personer som den ene dagen går på scenen med den røde hatten, og så ringer meg neste dag og sier, «Jeg kan knapt nok vente til denne fyren dør», sier han videre.

Følgende uttalelse fra en tidligere republikansk representant som er sitert i boken «Thank You for Your Servitude», skrevet av Mark Leibovich, trekkes også fram:

– Vi bare venter på at han skal dø.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

Sammenligner med Seinfeld

Cohen sammenligner disse uttalelsene med en episode fra TV-serien Seinfeld, der George Costanza er så desperat etter å komme seg ut av sitt kommende bryllup med kjæreste Susan at han håper hun setter seg på et fly.

Les: Trump: – Kunne tatt Diana om jeg ville

– Og hva så, håpe på at det styrter? spør Jerry Seinfeld i episoden.

– Det har skjedd før, svarer George.

– Trump er besatt

Michael A. Cohen mener også at Det republikanske partiet har en «total mangel på politisk mot» og at deres «feighet er sjokkerende», når det gjelder å ta et oppgjør med Trump.

– Og det skal være sikkert, Det republikanske partiet har all grunn til å være redd. En ny nominasjon for Trump som president vil sannsynligvis bli et sammenbrudd for republikanerne. Hvis Trump vinner partiet over, virker det svært usannsynlig at han vil forbedre sin prestasjon mot Biden i 2020. En politiker som var godt likt av under 50 prosent av de spurte under stort sett hele presidentskapet, som for tiden bare likt av mindre enn 40 prosent av nasjonen, og som er besatt av et to år gammelt valg som han helt klart tapte, er ikke akkurat en ideell kandidat for å vinne tilbake Det hvite hus, skriver han.

Les: – Dette er slutten for president Biden

Disse kan utfordre Trump

Innad i partiet trekkes det fram flere utfordrere til Trump. USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley varslet tidligere denne uken «en stor kunngjøring», noe som tolkes som at hun vil utfordre Trump i kampen om å bli presidentkandidat.

– Familien og jeg har en stor kunngjøring vi vil dele med dere 15. februar, skriver Haley på Twitter onsdag.

Haley har i flere uker hintet om at hun kan tenke seg å stille som kandidat og fremstiller seg selv som et yngre og friskere alternativ til ekspresident Donald Trump.

– Det er på tide at en ny generasjon tar ledelsen, erklærte hun i en video i sosiale medier nylig.

Det er ventet at hun vil kunngjøre sitt kandidatur på et massemøte i hjemstaten South Carolina, der hun har vært guvernør i seks år. Hun blir i så fall den første republikaneren som åpent utfordrer Trump foran nominasjonskampen og presidentvalget i 2024.

Samtidig har Haley, som var Trumps FN-ambassadør i to år, tidligere sagt at hun ikke vil stille mot sin tidligere sjef.

Andre potensielle utfordrere er Floridas guvernør Ron DeSantis, Trumps visepresident Mike Pence, tidligere utenriksminister Mike Pompeo og tidligere guvernør i Maryland, Larry Hogan.

Les: Trump advarer: – Vel, vi skal håndtere dette slik jeg håndterer ting