Amerikanske medier, deriblant The New York Times, kunne mandag kveld amerikansk tid avdekke at Det føderale politiet (FBI) gjennomførte en ransakelse av Donald Trumps Florida-eiendom, Mar-a-Lago i Palm Beach. Den tidligere presidenten var selv ikke til stede under ransakelsen, ifølge CNN, men Trump har bekreftet i en uttalelse at ransakelsen fant sted.

Trump sier det var et stort antall FBI-agenter som deltok i ransakelsen, som han omtaler som «mørke tider for nasjonen».

– Noe lignende har aldri skjedd en amerikansk president før, sier ekspresidenten i uttalelsen.

Trump hevder blant annet at FBI børt seg inn i en safe på eiendommen. Ransakelsen kobles til etterforskningen av esker med gradert materiale, som Trump skal ha tatt med seg fra Det hvite hus til Florida-eiendommen da han gikk av som president i januar 2021.

Amerikanske presidenter er lovpålagt å overlevere samtlige brev, arbeidsdokumenter og e-poster til Nasjonalarkivet. Det er også føderale lover om håndtering av gradert materiale, skriver BBC.

Les også: Publiserer bildene Donald Trump hevder ikke eksisterte

Nasjonalarkivet opplyste i februar måned at de fikk overlevert 15 esker med dokumenter som ble oppbevart på Mar-a-Lago. Disse eskene skulle blitt overlevert Nasjonalarkivet idet Trump forlot Det hvite hus.

Nasjonalarkivet har senere opplyst Kongressen om at eskenes innhold inkluderte gradert informasjon om nasjonens sikkerhet. Trump-advokat Christina Bobb sier til NBC News at enkelte dokumenter ble konfiskert under ransakelsen.

Les også: - Biden forferdet over de oppsiktsvekkende Donald Trump-tallene

– Noe potensielt ganske alvorlig

Hilmar Mjelde, som er forsker 1 ved NORCE forskningssenter, sier til Nettavisen at det er vanskelig å forutse hvilke konsekvenser FBI-ransakelsen av Mar-a-Lago vil kunne ha for Trump.

– Det er veldig vanskelig å forutse. Det er stor dramatikk og politisk sprengkraft i at FBI ransaker en ekspresidents bolig, og det vet Justisdepartementet, FBI og domstolen som godkjente det. Da kan vi anta at dette har gått rett for seg formelt og juridisk, at det dreier seg om noe potensielt ganske alvorlig, og at dette var eneste måten bevismaterialet kunne samles inn på, sier Mjelde.

– Trump er under flere etterforskninger. Han vil uansett ta på seg offerkoften og få martyrstatus blant republikanerne, uavhengig av de kalde fakta og merittene i saken, sier han.

– Ser ikke pent ut

– Hva vil en eventuell straffeforfølgelse av Trump gjøre med den amerikanske befolkningens tillit til rettsvesenet, Mjelde?

– Det ser i utgangspunktet ikke pent ut når sittende presidents justisdepartement etterforsker eller tiltaler forrige president. Derfor har aldri noen president blitt tiltalt i en straffesak før. Men man kan like godt stille motsatt spørsmål: hva gjør det med tilliten om Trump får spesialbehandling fordi han er ekspresident? Det ville vært verre om han fikk gå fri av den grunn, om han faktisk var skyldig. Det ville vært mer «bananrepubikk»-aktig, sier han.

Diskvalifiseres for politiske verv?

Marc Elias, som arbeidet som advokat for Hillary Clinton-kampanjen i 2016, antyder saken kan føre til at Trump mister retten til å inneha offentlige verv, og dermed muligheten til å stille til gjenvalg.

Elias peker på et avsnitt i US Code (den offisielle samlingen og kodifiseringen av USAs føderale lover, som er vedtatt av Kongressen) om Trumps eventuelle håndtering og besittelse av graderte dokumenter, og viser til at «det diskvalifiserer en fra å holde offentlige verv i USA».

– Stemmer dette? Kan dette føre til at Trump ikke kan stille til gjenvalg i 2024, Mjelde?

– Nei, jeg er uenig i det, fordi Grunnloven definerer kriteriene for hvem som kan velges som president, og bare de gjelder her, etter mitt syn. Unntaket er hvis en president dømmes i riksrett – de to riksrettssakene var anledningen til å stenge Trump ute fra videre presidentvalg, sier Mjelde.

Elias spilte en svært aktiv rolle med å fremme anklager om Trumps angivelige Russland-koblinger.

Les også: Trump raser etter at FBI gikk til aksjon mot hjemmet hans

Krass kritikk

FBI-aksjonen møter sterk kritikk fra sentrale republikanere. Kevin McCarthy, som er Republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, mener Justisdepartementet blir misbrukt til politisk vinning.

Florida-senator og republikaner Marco Rubio fremmer også krass kritikk.

– Å bruke regjeringsmakt til å straffeforfølge politiske motstandere er noe vi har sett mange ganger i marxistiske diktaturer i den tredje verden. Men aldri i USA, skriver han på Twitter.

Det hvite hus opplyser i en uttalelse at president Joe Biden fikk ingen forvarsel fra FBI om at ransakelsen skulle finne sted.