Gå til sidens hovedinnhold

Med Streep på teater

Gode skuespillere til tross, du ville fått mer ut av å se «Doubt» på scenen enn på kino.

Doubt - USA, 2008. Regi: John Patrick Shanley. Med: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis.

Aldersgrense: Tillatt for alle

«Doubt» foregår på en katolsk skole i 1964. Rektor på skolen, søster Aloysius Beauvier, leder skolen på en tradisjonell måte hvor frykt fra elevene tolkes som et tegn på respekt. Men en ny vind blåser over skolen (bokstavelig talt i denne filmen). Presten Flynn er altfor nytenkende for hennes smak, og hun tviler på om han har rent mel i posen.

Da søster James forteller at hun mistenker Flynn for å ha usømmelig kontakt med skolens eneste elev med mørk hud, Donald Miller, får Aloyius endelig mulighet til å konfrontere Flynn.

Filmen er basert på et prisvinnende teaterstykke skrevet av regissør John Patrick Shanley. Handlingen fungerer trolig langt bedre på scenen enn på kinolerretet. I en film kommer vi tettere på karakterene og handlingen enn vi gjør i et teaterstykke. Dette har ikke Shanley klart å tilpasse til filmen, og man føler derfor en unødvendig distanse til det som skjer.

Et annet problem er den overtydelige symbolikken. Ikke et vondt ord sagt om symbolikk generelt, men i «Doubt» er det så mye at det blir irriterende. Den nye vinden, den gamle damen som blir blind, lyspæren som går hver gang nye tanker nevnes - dette fungerer trolig godt på teatret, men i film blir det for mye.

Likevel er dette en historie man uten problemer klarer å følge. Det skjer riktignok ikke så mye, men konflikten mellom den gamle og den nye retningen er spennende og interessant. Egentlig er det bra at Shanley ikke lot seg friste til å lage en klassisk Hollywood-film av teaterstykket. Det ville i så fall blitt en helt annen film, men det er slett ikke sikkert det ville blitt noe bedre. Noen grep burde han imidlertid tatt for å føre publikum inn i filmens univers.

Shanley har hentet inn tre av Hollywoods beste skuespillere, Meryl Streep som Aloysius, Philip Seymour Hoffman som Flynn og Amy Adams som James. Alle tre gjør svært gode skuespillerprestasjoner, og det er disse som i stor grad redder filmen fra å bli kjedelig. Scenene mellom Streep og Hoffman er fantastiske, og vi skal ikke se bort fra at noen av skuespillerne kan få Oscar-nominasjoner.

Filmen passer best for et teatervant publikum. For det føles nemlig som å være i teatret, ikke i en kinosal. Men godtar man en roligere fortellerstil og en karakterdreven framfor handlingsdreven handling, vil man få mye ut av «Doubt».

SE VIDEO AV DOUBT

HTML EMBED
video_embed(11894,1);
Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken