I forrige uke skrev vi om det nye superormen Downadup/Conflicer, som ser ut til å være et av de mest hissige utbruddene på mange år. Ormen sprer seg til Windows-maskiner gjennom et meget alvorlig sikkerhetshull som gjør at datamaskiner kan bli infisert bare ved å være koblet til internett.

Sprer seg raskt
Som vi skrev sprer ormen seg til rundt én million nye datamaskiner om dagen. Men statistikk lagt fram av sikkerhetsselskapet F-Secure viser at nordmenn generelt ikke har spesielt god grunn til å være bekymret.

Sikkerhetsselskapet F-secure prøver så godt de kan å holde oversikt over alle infeksjoner, og på torsdag i forrige uke fant de totalt 1.005.941 nye IP-adresser som var infisert.

Styrer unna Norge, Finland og Danmark
Det mest interessante var derimot ikke tallet, men hvor disse datamaskinene befant seg. Av 51 rangerte land, var ikke Norge bare langt ned på listen, men Norge var ikke på listen overhode. Det var heller ikke våre naboland Danmark og Finland, mens Sverige havnet helt nederst på listen med 1388 infeksjoner.

Heller ikke et gigantisk land som USA kommer spesielt høyt på listen. Ifølge F-secure står verdens 3. mest folkerike land for bare 1,17 prosent av infeksjonene.

Fattige land topper listen
Listen toppes derimot av Kina, Russland, Brasil, India og Ukraina, som til sammen har godt over halvparten av det totale antall infeksjoner. Til felles har disse landene at de er relativt fattige, og antakelig vis har en relativt gammel og sårbar maskinpark.

Downadup er en orm som sprer seg automatisk gjennom et sikkerhetshull som Microsoft hadde tettet med en automatisk oppdatering allerede før ormen ble født. Dette skiller den vesentlig fra «normale ormer» som gjerne sprer seg ved at brukeren gjør noe dumt.

Tetter ikke hull fortløpende
De som er spesielt i risikosonen da er de som sitter med gamle piratkopierte Windows-versjoner, og som sitter uten antivirusbeskyttelse. Disse tør ofte ikke ha automatiske oppdateringer påskrudd av frykt for at Microsoft skal rulle ut et nytt antipirat-verktøy som skal gjøre datamaskinen ubrukelig.

Ved å ha automatiske oppdateringer på datamaskinen din har du sannsynligvis unngått mange problemer av denne typen.