Gå til sidens hovedinnhold

En serie til begjær

Det syder av innestengt erotikk og maktkamp i NRKs nye britiske serie Downton Abbey.

Downtown Abbey
Britisk dramaserie
NRK 1 søndager 20.55

Første episode søndag 2. januar


I 1912, når "Titianic" går ned med mann og mus og en ganske stor elite om bord, er det fremdeles slik i England at arv i de adelige kretser går fra far til sønn. Derfor skal ikke den ærverdige eiendommen Downtown Abbey gå til Lord Granthams (Hugh Bonneville) eldste datter Mary (Michelle Dockery), men til hans fetter, hvis sønn er forlovet med nevnte Mary.

Et arrangement for å opprettholde status quo. Men da "Titanic" forliser, forsvinner den mannlige forloveden og arvingen og plutselig er det en ukjent herremann, og slett ingen adelig, fra handelsstanden i Manchester som rykker opp i arverekken.

Gode råd er dyre, for både lorden, hans amerikanske kone med den store formuen (Elizabeth McGovern) og hans tre døtre, for ikke å snakke om et stort tjenerskap hvis kost, losji og for mange av dem, liv, hviler på eksistensen av Downtown Abbey som det er.

Da "Herskap og tjenere" hadde norsk premiere på NRK for 40 år siden, regjerte den det norske folk. I dag, med en rekke valg og kanaler, vil ikke "Downton Abbey" ha samme effekt. Likevel klarte denne serien å samle ni til 11 millioner briter foran TV-en i England, Wales og Nord-Irland i fjor (skottene måtte se den via kabel fordi skotsk TV takket nei).

LES OGSÅ: Serien alle snakker om

Den har kostet en million pund per episode og vært en dundrende suksess. Såpass at ITV har bestilt en fortsettelse.

Så hva er hemmeligheten? "Downton Abbey" er først og fremst en historie som drives fram av persongalleriet, fra tjenestepiken til lorden selv. Sympatisk fremstilt av Hugh Bonneville er Lord Grantham en rettskaffen mann som bruker mye tid på både familie og tjenerskap, men han er likevel en opphøyet figur som er bundet av sine plikter og lover.

Hans tre døtre med Mary i spissen er alle unge kvinner i en brytningstid. Spesielt frittalende Mary er en kjølig, men godt oppdratt pike som på ingen måte er lei seg over sin forlovedes død.

- Må jeg bruke svart? Forlovelsen var jo nesten ikke offisiell, er hennes spørsmål da faren forteller om hennes tap.

Det er på mange måter i det finstemte usagte mye fortelles i "Downton Abbey". Manusforfatter Julian Fellowes er en mester i å få fram sine rollefigurer uten at vi egentlig får vite noe om dem. Selvfølgelig godt hjulpet av noen av Storbritannias mest anerkjente skuespillere som Maggie Smith, Hugh Bonneville og Jim Carter.

Ved å sette historien på begynnelsen av 1900-tallet, kan Fellowes spille på en tid da både normer og samfunnsstruktur slik man kjenner den fra Jane Austen, var i oppløsning. En tidsepoke Fellowes har vist han mestrer før i Robert Altmans "Gosford Park".

De storslåtte omgivelsene blir kun kulisser til det intime dramaet som foregår på alle plan av denne dramaserien, og som derfor selvfølgelig vil få oss til å henge med videre. Første episode tegner skarpt opp et meget interessant persongalleri som nok også vil fascinere mange norske TV-seere fire søndager fremover.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken