Gå til sidens hovedinnhold

Hemmeligheten bak «Downton»-jentenes perfekte hud?

20-talls-looken er perfekt for festsesongen. Se hvordan du enkelt kan kopiere stilen.

(SIDE2): «Downton Abbey» er inne i sin fjerde sesong, og vi fortsetter å la oss inspirere av den populære serien.

Med over 10 millioner seere, er det ikke så rart at den edvardianske 20-talls stilen har hatt stor innflytelse på motebildet verden rundt.

Denne effekten kalles nå «the Downton effect», og gjelder ikke bare for klær og mote, men også for skjønnhet.

Kvinnene i serien ser ofte ut som om de nesten ikke har på seg noe sminke i det hele tatt, men det er langt i fra sannheten.

Skjønnhet

Siden sminken skal se naturlig ut er riktig hudpleie i forkant viktig. Magi Vaughan, som er sminkøren til skuespillerne, bruker produkter fra Dr. Hauschka for å skape en perfekt base for sminken.

Vaughn bruker så en lysreflekterende rosa primer, fulgt av et lett lav foundation, og et strøk concelaer under øynene.

- Den lysreflekterende primeren gløder gjennom foundation, og gir jentene den sunne, friske, porselenshuden, forteller hun.

Øynene blir lett markerte med en matt lys tone som legges over øyelokket, og så skal globallinjen markeres med en mørkere bruntone, som du også kan legge litt av under de nederste øyevippene.

Deretter kan du legge en smal linje med sort kajal over øyet, og litt mascara. Det viktigste for sminkelooken er imidlertid øyenbrynene.

- Form brynene dine i en vakker kurve, hvor det høyeste punktet er plassert rett over utsiden av irisen. Fyll inn brynene med en øyenskygge som matcher hårfargen din. Enden av brynet skal ha en definert spiss for en ekte 1920-talls look, sier Vaughn til Telegraph.

Med en rosefarget leppestift, og tilsvarende roser i kinnene, er stilen komplett.

Her er noen av produktene Vaughn bruker:

Klær

I sesong tre befinner de seg i året 1922. Dette er året da James Joce`s Ulysses først ble publisert, året da jazzen virkelig gjorde sitt inntog, og ankler ble regnet for å være «ekstremt erotisk».

- Kjolene som ble brukt i 1922 var lange og formløse. Etter første verdenskrig var flere kvinner i arbeid, og de trengte frihet i form av kjoler som var enklere å bruke. Korsettet forsvant. Et lite glimt av en ankel fikk menn til å juble, sier Kerry Taylor, ekspert på vintage mote og tekstiler til Never Undressed.

Flapperkjolene, som man naturligvis forbinder med 20-tallet, kom senere dette tiåret, og var gjerne i fløyel og hadde mye dekoreringer. Silhuettene var løse, og fargene var «glade». De mest populære fargene var rike toner av smaragdgrønn, oransje, rosa og lilla.

Hverdagskjolene hadde gjerne maskuline elementer som store skjortekrager eller sløyfer rundt halsen.

Hatter og hårdekorasjoner var også svært populære. For gifte kvinner var det å gå med hatt en norm, mens for de ugifte var dette mer valgfritt. Her var det bøttehatten, eller en cloche, som gjaldt.

- Flapper-jentene brukte hodebånd med fjær og krystaller, mens de høytstående kvinnene gjerne valgte å ha diamanter, enten i form av et hårbånd eller en kam, sier Susan Caplan, ekspert på vintagesmykker.

Smykkene skulle gjenspleie den lange, løse formen til kjolene, og det ble brukt lange rader av perler rundt halsen, eller hengeøredobber i ørene.

Stjel stilen:

Hår

Downton Abbeys hårstylist, Magi Vaughn, som også er sminkøren, forteller at teamet bruker flere timer på å få hver frisyre perfekt.

- Vi har sett på malerier, gamle filmer, og funnet frem bøker om 20-tallets hårteknikker, sier hun.

Den mest ikoniske frisyren fra tidsperioden er den krøllede bob-frisyren, som blant annet sett på Lady Edith Crawley. Det å tilføre litt bølger og volum til kort hår er generelt en god vei å gå om du ønsker å gjøre noe spesielt for julebordet eller lørdagskvelden.

Det er ikke så vanskelig få til heller, bare invester i noen hårruller av skum,og la dem være i over natten. Dette vil gi deg myke krøller som Edith.

Hvis du har dårlig tid kan du spraye hver seksjon som skal krøller med hårspray, og så rulle det opp med hårruller. Når håret har kjølnet slipper du det løst og børster gjennom det. Gre håret i en lav sideskill for en moderne finish.

Ønsker du et romantisk og elegant oppsett som lady Mary kan du samle håret i en knute på siden av hodet. La noen lokker henge løst, og pynt opp frisyren med et hårbånd eller en hårklemme.

Slik kan du pynte opp sveisen:

Husk dette

En ting er å la seg inspirere av en serie, eller et tiår. Men ikke gå for alle elementene en gang, for eksempel både sminke, hår og kjole. Da vil det se mer ut som om du skal på karneval enn julebord og fest. Bring inn noen elementer fra tiåret og miks inn mer moderne elementer for en oppdatert look.

Mer inspirasjon? Se her:

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken