Gå til sidens hovedinnhold

Serien alle snakker om

Kan ni millioner briter ta feil? Nå starter «Downton Abbey» på NRK.

(SIDE2:) - I en tid med nedverdigende, tacky TV, var «Downton Abbey» en skatt! Erklærte TV-kommentatoren for Storbritannias største avis, The Daily Mail, om den store nye serien «Downton Abbey».

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Søndag 2. januar starter den sju episoders lange serien på NRK1. NRK vil sende fire episoder av serien i første omgang.

Sett av ni mill
Serien har fått samme status i England som «Herskap og tjenere» hadde for 40 år siden. «Downton Abbey» er blitt sett av ni millioner TV-seere hver uke. Kostymene er blitt behørig diskutert, så også den store intrigen, det gode portrettet av starten på 1900-tallet og seriens skuespillere.

«Downton Abbey» er skapt og skrevet av Julian Fellowes, mannen som skrev «Gosford Park» og «The Young Victoria». Han har for øvrig også skrevet «The Tourist» for Angelina Jolie og Johnny Depp som kommer på kino her hjemme om få uker.

Fellowes er en manusforfatter som føler seg godt hjemme i herskap- og tjener-verden. Han skal dessuten snart ta sitt sete i House of Lords i Parlamentet i Englandd.

«Downton Abbey» handler om den velstående familien Crawley som får et stort problem når familiens arving, herr Crawleys nevø, dør i forliset av «Titanic». I 1912, og etter Crawleys far uttrykte ønske, er det kun menn som kan arve tittelen og godset.

Den nye arvingen, en ung legesønn fra Manchester, som ingen i familien kjenner, får også tilgang på Crawleys kones formue.

Det vil imidlertid ikke gamlemor, spilt av Dame Maggie Smith, ha noe av. Og med huset frue (Elizabeth McGovern) tar hun grep for å sikre at Crawleys eldste datter skal få sin del. Samtidig blomstrer intrigene både blant det store tjenerskapet og innen familien selv.

Blir ny sesong
Kultur- og klassekollisjon, den gryende feminismen og en voksende middelklasse er alle temaer som tas opp innenfor veggene av det store herskapshuset.

De usedvanlig gode seertallene gjorde at ITV bestilte en ny serie som vil ta for seg årene under første verdenskrig.

De nye episodene starter innspillingen i mars.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken