Gå til sidens hovedinnhold

Dr Gerri, formoder jeg?

Nigeria-svindlerne har svart oss. Se hva de vil ha.

(iBergen.no) Tidlig fredag morgen tikket nok en e-post inn til iBergen.nos nyopprettede hotmail-adresse. E-posten var et svar på lure-mailen vi sendte torsdag, etter å ha mottatt et åpenbart Nigeria-svindelbrev fra en viss Dr. William Gerri.

Ber om id-kort
I fredagens mail blir vi fortalt av lotteriagent Mark Wakefield den gledelige nyheten at vi er blitt klarert for utbetaling. Lotteriet kunne bekrefte at vinnernumrene vi sendte dem torsdag var korrekte og stemte overens med deres system. Merkelig, ettersom vi sendte dem svar fra en helt annen e-postadresse en de sendte den første e-posten til.

Etter å ha gratulert oss nok en gang, blir vi bedt om å verifisere vår identitet. Igjen blir vi anmodet om å notere et sikkerhetsnummer som umiddelbart må sendes til et sikkerhetsfirma. Blant tingene vi også skal oppgi er navn, adresse, telefonnummer, nasjonalitet og en fotokopi av et identitetskort. I parantes bak kravet om identifikasjonskortet, står uthevet ordet «viktig». Når dette er gjort, vil vi få utbetalt premien vår.

Advart av Økokrim
- Ikke gjør det, er rådet vi får fra rådgiver i Økokrim, Anne Dybo.

Hun har årelang erfaring med Nigeria-svindelsaker og deres norske ofre. For tiden arbeider hun med en sak på østlandet der en mann er blitt lurt for tre millioner kroner. Til nå er dette den største fangsten Nigeria-svindlerne har gjort i Norge. Som oss, har også han mottatt en e-post fra et lotteri der han ble fortalt at han var vinneren av en stor sum penger.

- Etterhvert som han forsøkte å få tilsendt premien, ble han fortalt at det oppsto diverse komplikasjoner som gjorde at han måtte sende dem penger. Til slutt turde han ikke slutte å betale dem, fordi han var redd for å tape pengene han allerede hadde sendt, sier Dybo til iBergen.no.

Svindler for 100 mill
Mannen er et av mange ofre i Norge. Hvert år forsvinner utrolige 100 millioner kroner ut av landet til Nigeria-svindlere, og lotteri-svindelen er den mest utbredte. Den generelle regelen er at ofrene aldri får pengene tilbake, trass i tung politietterforskning.

Når vi velger å svare våre svindlere, har vi i bakhodet at dette er organiserte kriminelle som også driver menneskehandel, narko- og våpensmugling, i tillegg til bedrageridriften. Igjen svare vi jublende at vi har vunnet lotteriet og gir dem de samme falske personopplysningene som i forrige e-post. Men vi uttrykker litt bekymring for å gi fra oss et bilde av passet. Trolig vil ikke svindlerne gi seg med dette, men forsøke å overtale oss med forsikringer om 100 prosent konfidensialitet.

- De er flinke til å manipulere sine ofre. Har de først fått deg på kroken, vil de fortsette å holde kontakten, sier Dybo.

Følg fortsettelsen i jakten på svindlerne her på iBergen.no. Vi gjør oppmerksom på at Økokrim advarer privatpersoner mot å forsøke å lure Nigeria-svindlere. iBergen.no anbefaler derfor IKKE at du selv prøver på dette hjemme.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler