Gå til sidens hovedinnhold

Dra til Løvenes Konge

Vin, strender, festivaler og alle Afrikas store dyr er noe av det Nelson Mandelas hjemland kan by på. Her er vår guide til Sør-Afrika.

Sør-Afrika er det sydligste landet på det afrikanske kontinentet og ligger på samme tidslinje som Norge. I størrelse er landet omtrent fem ganger større enn Storbritannia og har 41 millioner innbyggere.

Inne i landet finner man faktisk to andre land: Lesotho og Swaziland, mens naboene er Botswana, Mosambique og Namibia. Utenfor landet finner man også to hav, Atlanterhavet og det Indiske havet, for den som vil oppleve å bade i både varmt og kaldt vann.

En smeltedigel
Sør-Afrika er en gedigen smeltedigel av afrikanske stammer, europeiske innvandrere som har levd der i hundrevis av år og nykommere som prøver å etablere seg. Det er også landet som ble kjent for Nelson Mandela og apartheid. Store inntektskilder i landet er gull, olje og vinindustrien.

Det er 11 offisielle språk i landet, selv om de aller fleste kan gjøre seg forstått og forstå engelsk veldig godt (sannsynligvis bedre enn de fleste nordmenn). Omtrent hver femte innbygger i landet snakker opprinnelig Afrikaans, som er en versjon av nederlandsk.

To hav, mange muligheter
På Sør-Afrikas sørkyst treffes to hav. Atlanterhavet fra vest og det indiske havet fra vest. Atlanterhavet har svært kalde strømmer hvor man kan finne hval og svært kaldt vann. Kulden påvirker også vegetasjonen på kysten og vannet blir sjeldent mer enn 14 varmegrader.

Besøker du Cape Town kan du faktisk bade på strender hvor havene møtes, og du vil garantert kjenne forskjellen. I det indiske hav vil du finne varmt vann, delfiner og det du egentlig forbinder med tropisk hav.


Dyrene i Afrika

Å dra til Sør-Afrika uten å dra på safari er som å reise til trøndelag og ikke se på en bart. Du vil finne løver, nesehorn, elefanter, en haug med apekatter, zebraer og hyener - for å nevne noe.

Tar du turen til ett av de store private reservatene så kan du for ikke mange penger oppleve alle dyrene på en gang, og samtidig være med på å støtte opp under verning av de etter hvert dessverre truede dyreartene.

Det er en opplevelse for livet å mate en sjiraff, eller se to løver parre seg ved siden av jeepen du sitter i.

HTML EMBED


Steder å besøke


Cape Town

Dette er ikke hovedstaden i landet, men kanskje den viktigste byen. Det finnes mer historie på gatehjørnene her enn du kan egentlig drømme om. Den unike blandingen av kulturer du finner i byen vil være en opplevelse for livet.

Fem ting bør du få med deg om du ikke får med deg annet hvis du besøker byen: Robben Island, hvor Nelson Mandela satt fanget, Table Moutain, en topp du lett kan rusle opp til og få en utsikt du knapt har sett maken til, Castle Good Hope, som gir deg den hvite mannens historie i Sør-Afrika og shoppingsenteret Victoria Wharf.

Drømmehotellet i byen er The Cape Sun Intercontinental, men det er fullt mulig å få et godt sted å bo uten å betale alt for mye. Litt nord for byen finner du The Cape Winelands. Navnet tilsier kanskje hva det er.

The Garden Route
Fra Cape Town bør man ta turen til Port Elizabeth, og følge The Garden Route. For det første vil du se noe av verdens vakreste natur, og i tillegg oppleve Tsitsikama National park (med masse morsomme seler, delfiner og otere) og svinger du litt rundt Port Elizabeth kan du besøke Addo Elephant National Park, samt Shamware Game Reserve (den største i Afrika, og du kan se alle de fem store dyrene i Afrika).

I Port Elizabeth kan du grille og kose deg på de store strendene eller ta en tur til Happy Valley, som garantert er stedet for kjærestene.


Golden Gate Highlands National Park

En vidunderlig nasjonalpark med et utrolig vakkert landskap. Tenk Skottland, bare mye varmere og mindre regn.

Zululand
Ønsker du å oppleve litt mer av det tradisjonelle Sør-Afrika i tillegg til å bade mer enn du trenger er dette området for deg. Her finner du Sea World i Durban og svært mange reservater i området rundt som bør oppleves.

Sun City
Det er lenge siden Little Steven ikke ville spille der, og nå er det bare blitt et turistparadis for alle. Sun City ligger litt nord for Johannesburg og kan godt kombineres med hjemturen. I Sun City finner du også The Paradise of the Lost City hvor du kan oppleve å reise langt tilbake i tid. Hvis du har noen penger igjen etter å ha vært på kasinoet i Sun City, selvfølgelig.

Slik kommer du dit
For å komme til Cape Town må du ta British Airways fra London eller KLM fra Amsterdam. Flyreisen kan være lang, men du reiser som oftest på natten. Fra begge steder tar det nærmere 12 timer i fly. Det er mulig å få flypriser (inklusive reiser fra Oslo) ned i 8000 kroner per person. Det beste stedet å lete etter både billige flypriser og bra hotell er Expedia .

Og du, husk bare at når det er sommer her så er det «vinter» i Sør-Afrika.

Mer om Sør-Afrika:
Ferieguiden
Lonely Planet: South Africa
Sør-Afrikas offisielle turistside

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken