Gå til sidens hovedinnhold

Dra til sjøs for en luksus

NA24-TV: Alt fra folkebåten til superbåter for de aller rikeste. Sjekk video her fra båtmessen.

NA24-TV: Fredag åpnet båtmessen Sjøen for alle på Lillestrøm. Totalt 700 båter stilles, og prisene varierer mellom 3.000 kroner til mange millioner kroner.

- Det er båter for mange hundre millioner kroner stilt ut her i dag, sier Sjøen for alle-sjef Erlend Prytz til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Båtimporten er tredoblet i kroner siden 2002 og over 100 nyheter presenteres på årets messe.

Fritidsbåter
Fritidsbåtene strømmer til Norge. I fjor steg verdien til hele 2,7 milliarder kroner, en økning på 16 prosent, ifølge Sjøen for alle.

- Det er utrolig mye spennende på årets messe, sier Prytz til NA24 og tar oss med på en liten runde for å se på årets nyheter.

Messen har både båter for de superrike og mer typiske familiebåter, som den norske Askeladden.

- Vi har et bredt utvalg båter som appellerer til den norske familien. Også vi har blitt påvirket av trenden som kommer med ny design, sier markedssjef Leif Bergaas i Askeladden.

Hans selskap omsatte for 419 millioner kroner i fjor, men klarer ikke tjene de store pengene etter en gigantisk omlegging av selskapets fabrikk.

- Vi investert mye, men klarer likevel et lite plussresultat for fjoråret, sier han.

Sliter med marginer
Antall importerte båter har vokst fra 13.496 i 2005 til 15.073 i fjor. Gjennomsnittsbåten har økt med 3,7 prosent i pris. Etter mange år med tosifret vekst ser det imidlertid ut til av veksten i seilbåtimporten vil avta noe. Veksten i 2006 var på magre to prosent.

- Jeg trodde vi skulle havne i minus i år, men det ser faktisk ut til at det blir vekst, sier Erlend Prytz.

Goldfish boats er deltar på båtmessen. Salgs- og markedssjef Henrik Sollie forteller at heller ikke de greier å komme seg i pluss for fjoråret, og begrunner det med sen levering av en sin nye toppmodell, Sportscruiser 30.

- Vi har båter fra 650.000 kroner til 2,3 millioner og omsatte for 35 millioner kroner i fjor, sier Sollie.

Selskapet selger 50 båter i året og har hovedkontor i Son. De produserer i Drøbak og Elverum, og selger i Norge og til resten av Europa.

- Man er nødt til å være på denne båtmessen. Det er her man kan se båtene og sammenligne hva som skjer i markedet, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis