Forskere kan ha funnet en kur som helbreder vanlig forkjølelse, influensa, HIV og mer eller mindre alle andre virus vi kjenner til, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Medisinen, som har fått akronymet DRACO («Dragen»), finner infiserte celler og får dem til å ødelegge seg selv. Den skal være effektiv på blant annet rino-virus (som forårsaker de fleste forkjølelser), influensa, polio, et magevirus, den dødelige denguefeberen, meslinger, røde hunder, forkjølelsessår, rabies og til og med HIV.

Og, best av alt, den kan være å få kjøpt på apoteket i løpet av ti år.

- Det er absolutt mulig at det finnes virus vi ikke kan behandle, men vi har ikke funnet det ennå, sier forskningslederen Mike Rider ved Massachusetts teknologiske institutt, ifølge avisen.

Rider håper at Draco vil ha samme betydning for bekjempelse av virus som antibiotika har på bakterier.

Når kroppen blir infisert av et virus, kaprer viruset cellenes interne maskineri for å duplisere seg selv om og om igjen. Dette må viruset gjøre fordi det ikke har et selvstendig stoffskifte.

Gjennom kopieringen lager samtidig viruset flertrådete strenger av det genetiske materialet RNA. Kroppen vår bekjemper normalt virus ved å produsere protein som fester seg til RNA-strengene, og hindrer viruset i å formere seg videre.

Problemet er at mange virus kan omgå kroppens forsvar. Det er her Riders medisin har effekt, ved å fremtvinge en annen naturlig prosess kalt apoptose, eller kontrollert celledød. En kan se på det slik at infiserte celler tar selvmord, og på den måten hindrer viruset i å formere seg videre.

Samtidig som Draco setter i gang celledød i infiserte celler, lar medisinen friske celler i fred, skriver det vitenskapelig tidsskriftet PLoS ONE. I laboratoriet har DRACO effektivt tatt knekken på 15 virus. Det reddet også livet til mus som ble infiserte med virus de normalt sett ville dødd av.

I tillegg fungerer medisinen så raskt at dersom den tas tidlig nok, kan den stoppe alle symptomer. Ifølge Riders tester forebygger også medisinen virusinfeksjoner.

Eksperter innrømmer at DRACO er svært interessant, men advarer samtidig om at den fungerer på en såpass uvanlig måte, at medisinen må testes i mange år før den kan testes på mennesker, skriver avisen.