(YEYE): Det er ikke uvanlig: to personer er bestevenner, det vil si at de gjør alt sammen - de er så å si uatskillelige. Men så får en av dem seg kjæreste. Hva i all verden gjør man da?

Umulig å unngå
Det er ikke uvanlig at det oppstår problemer, og det er ikke så rart - to personer som har brukt all sin tid på hverandre skal nå plutselig ta hensyn til en til. Hva skal man gjøre da? Først og fremst må alle parter vite følgende: det hjelper ikke å sutre! Uansett hvem du er i situasjonen må du godta hvordan det blir. Det er ikke lett, men med et positivt syn på saken blir det mye lettere. Her får du hjelp.

Nyforelsket
Når to personer blir nyforelsket kan de simpelthen ikke få nok av hverandre, og det vet alle. Hvor mange ganger har du vel ikke sett omslyngede kjærestepar snuble rundt i byen med armene rundt hverandre? Eller kanskje du er en av dem selv? Vel, de har alle venner (sannsynligvis), og de må alle finne en løsning på det. For den av dere som er vennen uten kjæreste, vil vi anbefale å la dem ha disse første ukene for seg selv - ikke at du aldri skal se noe til vennen din, men mest fordi det ikke er så himla gøy å sitte å se på klining 24/7. Etter en liten stund blir det litt mer levelig, så hold ut!

Match eller katastrofe
Når den verste (eller beste, alt ettersom) tiden er over, vil det være naturlig at alle tre møtes før eller senere. Det er da det kan bli vanskelig: tenk hvis bestevennen din og kjæresten din ikke matcher overhodet! Da har dere et problem. Men ikke fortvil, det kan være mulig å løse det! Med litt godvilje fra begge kanter kan dere få bedre kontakt. Husk at du aldri burde avfeie et potensielt vennskap uten grunnlag. Og bestevennen din har jo faktisk valgt han/henne, så med mindre du og bestevennen din er svært forskjellige må det være noe dere kan prate om! Og du: det blir bedre etter hvert.

Katastrofe!
Så er det det verste scenarioet - at kjæresten og bestevennen rett og slett ikke tåler trynet på hverandre. Da er det dessverre ikke mye annet å gjøre enn å være med dem hver for seg, enda så kjipt det kan være. Og da er det spesielt viktig at midtpersonen (altså kjæresten og bestevennen som er sentrum i denne situasjonen) tar grep og handler ansvarlig. Det blir ekstra ansvar for han/henne, ettersom han/hun blir den som må sette av tider til begge parter. Er du denne midtpersonen er det viktig å være rettferdig og ta hensyn til følelser. Har du vært med kjæresten din tre dager på rad må du forstå at bestevennen din kanskje kommer med en klage eller to!

Kjipe prioriteringer
Det er ikke alltid så gøy å prioritere to personer du helst vil være like mye med. Men har du en god venn og en god kjæreste vil de begge forstå behovet ditt for å være med den andre. Ikke at dette skal utnyttes! En viktig ting å huske er at selv om f.eks. vennen din er forståelsesfull til at du vil være masse med kjæresten din, kan du aldri - og vi gjentar aldri - avlyse en avtale! Ikke spill på den «men du er jo så god venn, så du forstår vel det...», for selv om han/hun er det, er det rett og slett ikke akseptabelt å ditche. Vær heller ærlig. Og bare vent og se, du kommer ikke til å angre på litt avveksling!

Og til sist...
Det store stygge monsteret vi alle opplever: sjalusi. Det kan være fra alle parter; kjæresten er sjalu på bestevennforholdet, bestevennen er sjalu på kjæresteforholdet - eller kjæresten er sjalu på kjæresten+bestevennen. Dette er alle situasjoner som lett oppstår, og det viktigste å huske er at den beste måten å bli kvitt sjalusi på er å prate om det. Ikke midt i en krangel f.eks., for det kommer bare dårlig ut, men på en rolig måte forklare at du synes det er vanskelig. Da vil det bli mye lettere å hjelpe hverandre med problemene.

Har du andre situasjoner som kan oppstå, og du vil ha hjelp? Eller kanskje du har hjelp å gi? Fortell oss! Send en mail til tips@yeye.no eller kommenter under saken!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her