Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk børsfall

Blodig børsdag i Oslo endte med kraftigste fall siden august i fjor.

Frykten for en amerikansk resesjon spredde seg og ga sammen med kraftig fall i oljeprisen den verste børsdagen i Oslo siden august i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte til slutt med en nedgang på 3,18 prosent til 449,84 poeng.

- Oslo børs er ned nesten 15 prosent fra toppen. Det er en kraftig korreksjon. Du kan vel kalle det dramatisk, sier aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets til NA24.

Resesjonsfrykt
Økonomene og analytikerne krangler nå om når resesjonen i den amerikanske økonomien inntreffer, ikke om den kommer. Noen mener at resesjonen allerede er her, men andre mener den kommer. Uansett har aksjemarkedet i likhet med store deler av det resterende finansmarkedet i langt større grad enn tidligere startet prosessen med å prise inn at nedturen er svært nær.

Lødemel mener frykten som nå sprer seg på Oslo Børs begynner å ligne litt på et bear-marked, som indikerer et varig, svakt aksjemarked i størrelsesordenen ned 20 prosent, men at det er er for tidlig å konkludere med at det blir slik.

- Det er en særnorsk børsnedgang vi er vitne til i dag, og man kan jo lure på hvorfor vi faller mer enn andre.

Ut av hiet
Goldman Sachs sendte onsdag ut en notat til der de klart slår fast at den økonomiske nedgangen i USA allerede har startet. De tror videre at ledigheten kommer til å øke til 6,5 prosent i løpet av 2009. En resesjon fører nesten alltid med seg økende ledighet og dermed antyder meglerhuset at resesjonen kan vare over en lengre periode enn de to kvartalene som er minstedefinisjonen.

Voldsomt
Solenergiselskapet REC fikk voldsom juling. Aksjen falt 7,23 prosent til 218 kroner. Meglerhuset Morgan Stanley er delvis positiv til selskapet, men mener at aksjen er høyt nok priset. I en fersk analyse peker meglerhuset på at aksjen prises til 58 ganger forventet resultat i 2008 og 29 ganger forventet resultat i 2009. Kursen må falle til under 200 kroner hvis det skal vurderes å kjøpe aksjen. Morgan Stanley har også lavere forventninger enn konsensus, som de mener ikke har tatt høyde for utsiktene for svakere marginer som følge av økende kostnader.

Yara-aksjen falt 5,76 prosent til 270 kroner, mens Hydro til slutt endte ned 2,78 kroner til 62,90 kroner.

Stjernesmell for StatoilHydro
For oljekjempen StatoilHydro har det vært to horrible dager. Aksjen falt onsdag 2,6 prosent og torsdag gikk det enda verre. Til slutt endte det med en nedgang på 3,21 prosent til 157 kroner. Holdningen blant analytikerne er at det ikke er bra nok det oljegiganten presenterte onsdag da selskapet la frem fremtidsplanene på en kapitalmarkedsdag i London.

Carnegie-analytiker John Olaisen senket torsdag kursmålet på StatoilHydro til 178 kroner fra 186 kroner. Samtidig beholder meglerhuset Nøytral anbefaling.

I notatet analytikeren sendte ut til sine kunder torsdag morgen skriver Olaisen at ledelsen prøvde å være offensive, men virket å være på defensiven på onsdagens kapitalmarkedsdag i London.

Oljestup
Markant oljeprisfall har forsterket nedgangen og da børsen stengte handelen for dagen var ett fat Nordsjøolje med februarlevering ned 1,62 prosent til 92,84 dollar.

Tap for Unionen
Unionen-kameratene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik tapte så det sang på den ekstraordinære generalforsamlingen i Norske Skog torsdag ettermiddag. 18,4 millioner aksjer stemte for Unionens forslag om å få deres representanter inn i bedriftsforsamlingen. Hele 92,3 millioner stemte mot.

Både valgkomite og bedriftsforsamlingen i Norske Skog er uendret etter dagens ekstraordinære generalforsamling. Aksjen i Norske Skog endte ned 0,26 prosent til 37,75 kroner.

Juling i bulk
Bulkaksjene fikk kraftig juling for andre dag på rad på Oslo Børs. Fallene begynner nå å bli voldsomme for sektoren etter at toppen ble nådd i overgangen oktober/november i fjor.

Det er spesielt en treg start på 2008 samt usikkerheten rundt det globale makrobilde som senker bulkaksjene i begynnelsen av 2008. Det viktige periodemarkedet har sett liten aktivitet etter at juleferien var over og dette har begynt å slå inn i annenhåndsverdiene på bulkskipene.

- Når annenhåndsverdiene faller har det stor betydning for underliggende verdier. I fjor kunne prisingen forsvares med høye perioderater og lange kontrakter, nå ser vi at perioderatene er under press og det er få transaksjoner å lene seg på, sier en shippinganalytiker til NA24 torsdag.

Bulkrederiet til John Fredriksen, Golden Ocean Group endte til slutt ned hele 9,66 prosent til 26,20 kroner torsdag, og er dermed ned over 450 prosent siden toppen i slutten av oktober. Dagen ble enda verre for Jinhui Shipping som måtte se kursen fall 13,62 prosent til 46 kroner.

Det ble totalt omsatt verdipapirer for 15,6 milliarder kroner.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter