Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk børsfall

Rentero virket ikke på Oslo Børs. Aksjene stuper.

Følg børsen her

Børsfallet har blitt brattere på Oslo Børs. Drevet av fallende amerikanske aksjefuturer, bred nedgang i Europa og rentero i Norge raser hovedindeksen ned 3,9 prosent til 373,71 poeng onsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Fallet kommer etter en uke der børsen har oppført seg som en jo-jo. Onsdag ettermiddag ser det bekmørkt ut for børsen i Oslo, i likhet med de europeiske og amerikanske markedene.

Grafen viser fallet på Oslo Børs onsdag.

LES MER: Smell for New York

Den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet fremholder at de er bestemt på å forsette kampen mot inflasjonen. Det er med på å dempe forventningene om at rentenivået i EU-området kan bli justert ned med det første. Dermed må europeere tåle høyere lånekostnader enn amerikanerne.

Se pressekonferansen fra Norges Bank om styringsrenten her.

Overrasket markedet
Trichets amerikanske kollega i USA overrasket markedet med å sette ned rentenivået med 0,75 prosentpoeng til 3,5 prosent. Ben Bernanke og resten av komiteen i FED (den amerikanske sentralbanken) senket rentenivået tirsdag. Selv om det var spekulasjoner om det i forkant av beslutningen kom det overraskende på markedet. Kritikerne var like raskt på pletten og antyder langt på vei at FED kan vite noe om tilstanden til de amerikanske finansinstitusjonene som resten av markedet ikke vet.

Rentekuttet kom over en uke før det ordinære rentemøtet til den amerikanske sentralbanken, og kom dagen etter at USA holdt stengt for å hedre Martin Luther King Jr.

Forventer nye kutt
Avgjørelsen bidro til å hindre at Wall Street ble utsatt for et enormt børsfall, men allerede er det forventninger om at det kommer ytterligere kutt til neste uke. Det vil igjen gjøre det vanskeligere for Trichet og resten i den europeiske sentralbanken å bekjempen prispresset.

Kontraktshandelen indikerer at det går mot en blytung start på Wall Street. De tre toneangivende indeksene peker alle rett ned. Nasdaq-futuren faller 1,78 prosent, mens S&P 500-futuren daler 1,57 prosent. Dow Jones Indicative faller 0,93 prosent.

President George W. Bush har også forsøkt å roe ned amerikanernes frykt for økonomisk krise. Tirsdag sa han at myndighetene arbeider videre med tiltak for å styrke økonomien.

Klikk og se video av president Bush.

208200

Se flere saker fra NA24-TV her

Investorene er nervøse i forkant av at resultatsesongen for alvor begynner igjen. Tirsdag kveld kom forsmaken, men ikke alle likte det sure eplet fra Apple. IT-giganten leverer omtrent som forventet, men skuffer med utsiktene. Det gjør at markedet er bekymret for det som kommer resten av uken. Selskapene må vise til gode fremtidige resultater for å forsvare prisingen i aksjemarkedet. Hvis inntjeningen faller vil den relative prissettingen revurdere til tross for børsfallet.

Aksjemarkedet reagerer negativt på signalene fra Europa og USA.

Tyskland ned
I Tyskland faller DAX-indeksen 2 prosent. Den samme tendensen viser FTSE-100 i London som blir sendt ned 1 prosent. I Paris faller CAC 40 rundt 1,50 prosent.

OMX-indeksen i Stockholm blir sendt ned 1,75 prosent, mens København-børsen faller 0,40 prosent. I Helsingfors faller OMXH25 1,25 prosent.

I oljemarkedet bærer det også nedover. Råoljekontraktene på nordsjøolje blir sendt ned 1,35 prosent til 87,26 dollar fatet. Det bidrar til at StatoilHydro faller 4,27 prosent til 134,50 kroner.

Aker Kværner svakest
Nedturen fortsetter for REC-aksjen. Like etter lunsj faller kursen 5,30 prosent til 133,40 kroner.Morgan Stanley har kuttet kursmålet i REC-aksjen til 150 kroner fra 200 kroner, men har samtidig hevet anbefalingen til «equalweight» fra en undervektanbefaling. Orkla faller 3,75 prosent til 69,30 kroner.

Aker Kværner peker seg ut som en av de svakeste aksjene på Oslo Børs og faller 8,24 prosent til 103 kroner. UBS er den største nettoselgeren i Aker Kværner, mens meglerne i DnB Nor Markets og Glitnir også er ivrige med å lempe ut aksjer. Selskapet går svangre med å bytte navn til Aker Solutions og har utnevnt veteranen Simen Lieungh som ny konsernsjef. Sittende sjef Martinus Brandal vil gå over i stillingen som styreleder og vil tre inn som konserndirektør i Aker.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken