(iBergen.no) Til sammenligning har det i 2007 og hittil i 2008 vært 15 drap i Oslo.

11 år for drap
Drapet på Rebecca Rist ble nylig avgjort i Høyesterett, der Tom Espen Jørgensen ble idømt 11 års fengsel for drapet. 3. desember 2006 forsvant Rist etter å ha blitt med Jørgensen hjem. Hun ble funnet død to og en halv uke senere og mistanken falt raskt på Jørgensen.

Et halvt år senere forsvant Dung Tran Larsen fra sitt hjem i Krabbedalen. Hun er foreløpig ikke funnet og man kan dermed ikke si med sikkerhet om hun har forlatt hjemmet av egen vilje, har vært utsatt for en ulykke, eller er tatt av dage. Dungs ektemann, hans foreldre og bror er imidlertid siktet for drap på den unge tobarnsmoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Veldig spesielt
Inntil drapet på Rebecca Rist ble det registert minst ett overlagt eller forsettlig drap årlig i Bergen. De to siste årene skiller seg i så måte positivt ut.

- At det har gått to år uten drap er veldig spesielt. Jeg kan ikke huske sist det skjedde. Men vi er selvsagt glade for dette, for det første på publikums vegne og for det andre fordi dette er arbeidskrevende saker, spesielt der gjerningspersonen er ukjent. Heldigvis jobber vi her og ikke i Oslo, der det i sommer skjedde seks drap på én uke. Vi har ikke dimensjoner her for å klare seks drapssaker på én uke, sier Tove Lian Mathisen, leder for vold- og sedlighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Venter bare på neste drap
De oppløftende tallene til tross, politioverbetjenten har likevel dystre forventninger til statistikken.

- Vi sitter egentlig bare og venter på når det vil skje. For vi vet jo at det skjer igjen, sier hun til iBergen.no.

Det har vært nære på noen ganger, som da en mann stakk en venninne (22) i halsen, trolig med et skrujern, i august. Kvinnen overlevde overfallet.

- Vi kunne sikkert hatt flere drapssaker, men muligens er det fordi vi har nær tilgang til sykehus med ekspertise har dødsfall blitt unngått, tror Lian Mathisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nedgang i hele landet
Hittil i år har Kripos på landsbasis registert 24 drapssaker der 27 personer var ofre. Med bare fire uker igjen av året er det er en nedgang fra 2007, da 32 mennesker ble drept i 26 drapssaker.

- Jeg tror ikke tallene viser at vi har fått mer respekt for menneskeliv eller loven. Ofte er drapene gjort i affekt og da tenker man ikke rasjonelt over konsekvensene.

Kniv er det vanligste drapsvåpenet, og åstedet er oftest offerets eller felles bopel. Gjerningsperson og offer har som regel en kjent relasjon og drapene utløses oftest av krangel. Gjerningspersonene domineres av menn i alderen 21-40 år, ifølge Kripos.

Les flere nyheter på iBergen.no