Gå til sidens hovedinnhold

- Drept fordi han liknet terrorist

Ahmed Bouchiki ble drept i 1973 fordi han hadde en slående likhet med terroristen Ali Hassan Salameh, innrømmer tidligere Mossad-sjef, Zvi Zamir.

I et større intervju med avisen Haaretz, som Bergensavisen trykker fredag, kaller tidligere Mossad-sjef, Zvi Zamir, drapet på kelneren Ahmed Bouchiki en tabbe. Likevel berømmer han drapsmennene, til tross for at en uskyldig mann ble drept. Han vurderte heller aldri sin stilling etter den fatale feiltakelsen, og beskriver tabben som et sammentreff.

- Et sammentreff av feilaktig informasjon og en forbløffende ansiktslikhet mellom den ettersøkte og den som ble feilaktig angrepet, sier Zamir til Haaretz.

Det egentlige målet for likvideringen var terroristen Ali Hassan Salameh, som var leder for gruppen som drepte hele den israelske OL-delegasjonen i München 1972. Salameh ble først drept av Mossad sju år senere.

Vet du noe om Lillehammer-drapet? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no eller på telefon 21 00 60 10

Ikke bevisst
Det skal ha vært rapporter om at en Mossad-kilde bevisst feilinformerte den israelske etterretningsorganisasjonen, men dette avviser Zamir.

- Jeg vil ikke snakke om operasjonsmessige detaljer, men det var ingen bevisst feilinformasjon, sier han.

Haaretz spør Zamir om hvorfor han ikke trakk seg etter at en uskyldig mann ble drept, og Mossad-agenter fengslet.

- Vi beklaget og betalte kompensasjon til familien. Det står klart for meg at vi var på et oppdrag. Når du sender noen på et farlig og komplissert oppdrag, må man ta høyde for at man kan gjøre feil. Dersom overordnede hadde ment at jeg burde blitt sparket, ville jeg fått sparken, sier Zamir.

Historien om hvordan Mossad tok hevn for München-drapene, blir i disse dager fortalt i Steven Spielberg-filmen "München", som går på kino over hele verden. En egen Mossad-gruppe sporet opp og tok livet av alle terroristene som deltok i aksjonen, en etter en. Zamir beskriver filmen som søppelfilm overfor Haaretz.

Mye uoppklart
En rekke spørsmål rundt Lillehammer-drapet er aldri blitt oppklart. Sentralt står spørsmålet om norske stasborgere var informert om aksjonen på forhånd, eller om nordmenn bidro til å peke ut Bouchiki i tiden før drapet.

Flere kilder TV2 Nyhetene har snakket med hevder at nettop det er tilfellet.

TV2 snakket tidligere i vinter med en agentene som ble arrestert etter aksjonen på Lillehammer, svensk-jødiske Marianne Gladnikoff. Hun synes filmen til Spieldberg har åpnet gamle sår.

- Det er så lenge siden, jeg vil helst verne om privatlivet mitt. Det er så vanskelig at dette kommer opp hele tiden, sa hun til TV 2.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken