Gå til sidens hovedinnhold

Gode råvarer gir rå drink

Kan man bruke edle, dyre whiskydråper i drinker?

(LXUS.no) Ikke noe problem, sier eksperten. – Drinkmiksing er som matlaging. Jo finere råvarer du bruker, desto bedre blir sluttresultatet, sier bartender Silje Takle.

Fersk chilli, hjemmelaget rabarbrapurré og nyplukkede bær. Barsjefen ved Etoile Bar sparer verken på tid eller råvarer når hun byr på drinker til fest.

– En kokk får et bedre resultat om han bruker et perfekt og mørt biffstykke, enn om han må arbeide med en seig og tørr kjøttklump. Så enkelt er det. Det er denne råvarelogikken, som allerede er godt etablert i matverdenen, du må overføre til drinkmiksingen, sier Silje Takle.

Dyrt brennevin bedre enn billig

Men tro ikke gode råvarer som frukt, bær og hjemmelagede purréer gjør at du slipper unna med å bruke den billigste brennevinen du har i skapet. Silje Takle mener man trygt kan bruke de aller fineste dråpene – også når man drar fram shakeren.

– Hvorfor skal man bruke gode råvarer, for så å spare på noe av det viktigste i drinken? En god 15 år gammel whisky vil gjøre bedre nytte i en whiskycocktail enn en billigwhisky. Men jeg vil jo selvsagt anbefale alle å smake på whiskyen bar før man bruker alt i drinkene, sier Silje Takle.

Balanser smaken

Merete Bø, en av Nordens beste sommelierer, er enig i at gode råvarer er essensielt for å få et godt drinkresultat. Hun påpeker samtidig hvor viktig det er å bruke whiskyer som passer sammen med de andre ingrediensene i drinken.

– En god bartender vet hvordan man setter sammen smaker. I en whiskydrink må du velge smaker som balanserer hverandre. Flere av whisky’ene til Ballantine’s er for eksempel fruktige i smaken, og harmonerer derfor svært godt sammen med bær- og fruktdrinker.

– Jameson’s whiskyer på sin side, er mer nøytrale og fungerer bedre som en allroundwhisky til drinkene, sier Merete.

Hun mener whisky har et langt bredere bruksområde enn det nordmenn flest er klar over.

– Mange tenker kun på ”whisky on the rocks”, når de hører ordet whisky. De har glemt at man kan lage svært mange gode drinker med whisky som basisdrink. Faktisk passer smakene i en whisky ofte bedre sammen i en helhetlig drink enn hva vodkaen og ginen gjør, sier Bø.

Silje Takles whiskycocktails for kvinner:

Ballantine’s bærsymfoni

4 cl Ballantine’s
4 bringebær
4 blåbær
1 bs vaniljesukker
2 cl sitronsaft.
Topp med eplemost.

Drinken lages i ett stort whiskeyglass.

Mudle bringebær og blåbær sammen med vaniljesukker og sitronsaft. Fyll opp glasset med knust is. Hell på Ballantine’s. Rør drinken.

Pynt med blåbær og bringebær.

Silje Takles whiskycocktail for menn:

Chill Out

4 cl Jameson
1/2 lime
1 cl sukkerlake
litt chili

Serveres i et whiskyglass.

Mudle lime og sukker. Tilsett chili og Jameson - shake.

Hell direkte over i whiskyglass.

Kommentarer til denne saken