Gå til sidens hovedinnhold

- Driter i Idol!

Endelig kom debutalbumet til Span. Vi fikk en ærlig prat med bandet om Idol, guttegroupier og hvorfor folk skal gidde å komme på konsertene deres.

Stor i England - større i Japan?

Span er endelig tilbake i Norge etter en omfattende Englandsturné. Som i alle ekte rockeband var det ikke helt uten dramatikk. Like før jul valgte Vegard Stavnes å hoppe av, og vips sto Span uten bassist. Men takk Gud for impulsive gutter som Kim Nordbæk som fikk telefonen torsdag, sluttet studiene fredag, dro på turné mandag. Men det hele har gått mer enn smertefritt i England. Guttene inkludert det nye tilskuddet, Kim er kjempe fornøyde.

- Vi er skikkelig klare for å komme i gang med denne Norgesturneen. Jeg liker ikke å ha for mye ferie, sier vokalisten Jarle Bernhoft.

Musikkjournalister har genierklært Span lenge nå. Men vi kunne ikke la være å undres om det ikke er skremmende å ha stemplet ”de neste store” hengende over seg på debutalbumet? Gitarist Fridtjof Nilsen lener seg godt tilbake, og sier med bestemt stemme:

- Jeg ofrer ikke musikkjournalister så mange tanker. Det er ikke de som er viktige. Det er de som kommer på konserten som teller. Så nei, det er ikke skremmende. Vi er jo tross alt så ”store” i England, over faktisk 1.90 alle mann. Vi blir nok enda større i Japan, sier han med et halvflir.

Det er tydelig at guttene tar musikkbransjens stempling med en passe selvironisk distanse.

Høy og tydelig!

Norge opplever en opptur i rockens navn. Men Span vil egentlig ikke høre noe snakk om at de tilhører en sjanger:

- Skriv at Spans musikk er høy og tydelig. Ferdig med den diskusjonen, sier Fridtjof.

Men på spørsmål om de har noen inspirasjonskilder til sin musikk, blir navn som blant andre Soundgarden og Foo Fighters nevnt. Det var akkurat derfor at Span var overlykkelig over å få med seg Foo Fighters-produsent Gil Norton på debutalbumet. Fridtjof oppsummerer Gil Nortons "inngrep" på albumet slik:

- Gil Norton hjalp oss med å få frem budskapet i tekstene og fokusere på arrangementet i låtene. Han fungerte mer eller mindre som et femte bandmedlem. Det ble en trang og krangelfull fødsel, men i etterkant kan jeg se hvorfor han ville ha ting slik.

Dumpet egne låter på nettet

Det er lenge siden albumet var ferdig. Men lanseringen kom ikke før nå. Føles det annerledes å dra på Norgesturné nå når plata er ute på markedet?

- Jeg var egentlig ganske overrasket sist vi spilte i Norge over alt oppstyret. Jeg ville jo bare få ut låtene til folket, så jeg dumpet dem på nettet. Men greia er jo at tekster og låtene gjerne blir forandret underveis. Sist vi var på Norgesturné, kunne faktisk publikum de gamle tekstene våre, sier Jarle. Fridtjof flirer og sier at nå som plata er ute, må de vel forandre på tekstene igjen, slik at ingen hører når de synger feil.

Groupier, Idol og andre uvesentlige temaer

De kaller seg et "machine gun rock and roll"- band, og vi kan jo bare undres på hva slags groupier et slikt band ønsker seg:

- Kona mi er min groupie, sier trommisen Fredrik Wallumrød. Jarle gliser stort og sier at han vil ha heller ha hyggelige kvinnelige fans som har konkrete meninger om musikken deres. Fridtjof derimot proklamerer med glimt i øyet:

- Vi vil ha 18 årige fanatiske guttegroupier som kjøper dusinvis av albumene våre, lager falske autografer og selger dem på Ebay for skyhøye priser.

Bandet går jo rimelig hardt ut mot fabrikerte rockeband i låta " Don't think the way they do". Da er det vel naturlig å spørre hva de mener om Idolkåringen? Og faktisk er de overraskende likegyldig til den:

- Folk må få drive med hva de vil. Det er jo bare snakk om forskjellige måter å nå ut til et stort publikum, sier bassisten Kim Nordbæk. Span anser faktisk ikke Idolfenomenet for å være noen form for konkurrent. Faktisk anser de ikke Idol som et tema i det hele tatt.

- Det nytter ikke å ta heisen hvis man skal være i bransjen lenge. Da må man gå den lange veien, sier Fridtjof.

Bli et bedre menneske!

Da er det bare en ting igjen å spørre om. Hvorfor skal folk i all verden ta turen innom en Span-konsert?

- Fordi de ikke har noe bedre å ta seg til. Jeg har all grunn til å være "cocky" når det gjelder Span live. Skal man kjøpe plata eller gå på konsert, så sier jeg kom på konserten vår. Jeg tror faktisk at man kan bli et bedre menneske av det, sier Jarle før bandet må stikke avgårde til første konsert på turnéen.

Spans Norgesturné kom igang 24 februar på Musikkflekken i Sandvika, og i ukene fremover tar de turen innom flere norske byer.Sjekk her om de kommer en plass nær deg .

Vinn Span-CD!

Vi har fått tak i ferske eksemplarer av Spans debutalbum "Mass Distraction". For å finne ut mer om konkurransen, les her

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken