Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du mest rabatt på drivstoff

Bensinstasjonene forklarer høye priser med bruk av rabattkort. Her er det beste!

Det siste året har det vært mye fokus på drivstoffprisene. Først nærmet - og tidvis passerte - pumpeprisen på bensin 15 kroner per liter, og nå den siste tiden har prisforskjellen mellom bensin og diesel i praksis forsvunnet.

Les også: Kliss lik pris på bensin og diesel

Det er hevet over tvil at bensinstasjonene i Norge sitter igjen med mer fortjeneste på bensin enn vi har i våre naboland.

Statoils informasjonssjef Pål Heldaas tidligere i år at en av grunnene til at pumpeprisene er så høye i Norge sammenlignet med våre naboland er at nordmenn er verdensmestre i bruk av rabattkort.

Det er med andre ord slik i dag at om du ikke benytter deg av en rabattløsning når du fyller drivstoff, betaler du en pris som er høyere enn det bensinstasjonene egentlig har planer om å ta for drivstoffet.

Ingen offisiell oversikt

Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen har relativt detaljert oversikt over hva som er de beste aktørene på markedet når det kommer til bank og finans, inkludert kredittkort, men Finansportalens leder Elisabeth Realfsen forteller til Nettavisen at de ikke har noen konkret oversikt over hva som er de beste løsningene for deg som vil spare penger på drivstoff.

Det nærmeste en finner en komplett oversikt over dette markedet her i landet er nettsiden Bensinkort.no. Tjenesten er delvis kommersiell, men gir en god oversikt over hvilke rabattkort som er tilgjengelig, hvor mye rabatt de gir og hvor de kan benyttes.

Stor variasjon, mange forutsetninger

Og det er spesielt tre ting som er åpenbart.

  • Dette er et uoversiktlig marked med mange forutsetninger
  • Med et rabattkort låser du deg ofte til enkeltkjeder, samtidig som du oftest får et kredittkort med på kjøpet
  • Det er svært store variasjoner mellom de beste og dårligste tilbudene

For eksempel kommer NAFs fordelskort svært godt ut totalt sett, der den gir god rabatt på alle bensinstasjoner, men den store forskjellen får du ikke før du handler hos Statoil, der du får 30 øre ekstra. En lav øvre grense gjør at det samtidig kommer dårlig ut for dem som kjører mye.

Kortet som tilsynelatende kommer aller best ut er derimot bare best om du er fast kunde hos Esso, selv om det gir rabatt på alle bensinstasjoner. Kjøper du bensinen andre steder, er det andre rabattløsninger som er bedre.

De beste tilbudene

Under har vi tatt de beste og dårligste tilbudene ut ifra en bensinpris på 14 kroner, og 1400 liters årlig forbruk (20.000 kilometer og et snittforbruk på 0,7 liter per mil).

Prosenter og øre

Legg merke til at noen rabattløsninger gir rene fratrekk i øre, mens andre gir fratrekk i prosent - mens noen gir en kombinasjon.

Ved en prosentmessig rabatt, varierer rabatten med pumpeprisen. Ved en pumpepris på 14 kroner tilsvarer én prosent 14 øre.

Betaler du for mye? Sjekk om du kan få billigere bilforsikring!

Kommentarer til denne saken