Gå til sidens hovedinnhold

DRM-fri iTunes fra i dag

I dag lanserte Apple sitt DRM-frie tilbud på iTunes i Norge.

Det begynner å bli en stund siden Steve Jobs slo på stortromma og gikk til angrep på musikkbransjens krav om kopibeskyttelse på musikk som skal lastes ned lovlig fra nettet.

Utover at det er tungvindt og trekker mer strøm fra musikkspillere, hindrer den såkalte DRM-beskyttelsen ikke piratkopiering i noe særlig grad. Årsaken er at musikken uansett kan brennes ut på CD og rippes inn igjen på datamaskinen uten kopibeskyttelse.

EMI er først ut
Like etter lanserte Apple sitt DRM-frie samarbeid med EMI. For en liten ekstrabetaling skulle kundene få tilgang til giganten EMIs gigantiske katalog med bedre lydkvalitet og uten DRM-beskyttelse. Dette betyr artister som Coldplay, Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra, Joss Stone og Pink Floyd.

Nå har Apple åpnet iTunes Plus både i USA og i Norge. I Norge må du betale 10 kroner per sang fra EMI uten kopibeskyttelse. «Vanlig» pris er fortsatt 8 kroner.

Flere plateselskaper på vei
Og skal vi tro Steve Jobs er EMI bare starten på denne overgangen:

– Våre kunder er svært fornøyde med den friheten og utrolige lydkvaliteten iTunes Plus gir. Vi forventer at mer enn halvparten av alle låter på iTunes Store skal tilbys i iTunes Plus-versjoner innen årets slutt, sier Steve Jobs i en pressemelding.

Hvilke andre plateselskaper som eventuelt følger opp med DRM-fri musikk er så langt ikke kjent.

Musikken kan oppgraderes
Brukere som allerede har kjøpt DRM-infisert musikk fra iTunes, men som nå vil tilbys uten DRM, får mulighet til å oppgradere musikken sin for mellomlegget per sang – eller 24 kroner for de fleste album.

De nye filene vil være 256 Kbps AAC-kodede filer, mens iTunes så langt har besert seg på 128 Kbps AAC-filer med Apples DRM-system FairPlay.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford