Gå til sidens hovedinnhold

Dro fra land til land med penger i kofferten

- Det er klart at det var noen tusen dollar som jeg hadde med, sier Yara-sjefen.

Fra sin base i Kuala Lumpur, fraktet nåværende Yara-sjef, Jørgen-Ole Haslestad, ved flere anledninger, store summer i kontanter, til Siemens utekontorer i Asia.

Det bekrefter Haslestad selv overfor Nettavisen NA24.

- De forskjellige selskapene trengte kapital, cash, til å operere. I den sammenheng hadde jeg med meg penger til de ulike enhetene, sier Haslestad.

Som Nettavisen NA24 skrev onsdag, har konsernsjefen for statskontrollerte Yara en lang lederfortid fra et av tidens mest korrupte selskaper, det tyske konglomeratet Siemens.

LES HER: Yara-sjefens fortid fra verdens mest korrupte selskap

Yara-sjefen ledet en divisjon i Siemens som hadde rundt 35.000 ansatte og som omsatte for rundt 70 milliarder kroner.

I perioden 12. mars 2001 til 30. september 2007, bestakk Haslestads divisjon ved 89 ulike tilfeller, for 22,5 millioner dollar, eller rundt 130 millioner kroner, ifølge en rapport fra det amerikanske kredittilsynet SEC.

Samtidig som han var i Siemens-ledelsen, satt Haslestad også i styret for den statskontrollerte, norske gjødselsgiganten Yara. Dette er kjernen i «gamle» Norsk Hydro.

Den norske staten er største eier med 36 prosent av aksjene i Yara.

Haslestad ble rekruttert som ny toppsjef i Yara 1. oktober 2008.

Ti milliarder i bøter
I desember 2008, altså bare to måneder etter at Haslestad sluttet i Siemens, ble Siemens dømt til å betale amerikanske myndigheter nærmere fem milliarder kroner i bøter, for sin utstrakte korrupsjonsvirksomhet.

Inkluderer man straffen selskapet fikk fra tyske myndigheter, beløper bøtene seg totalt til svimlende10 milliarder kroner.

- Dette systemet av bestikkelser som Siemens hadde etablert, hadde ingen grenser, verken i omfang eller geografisk område, sa Linda Chatman Thomson, direktør i SEC.

SEC skriver:

«Korrupsjonen involverte ansatte på alle nivåer, inkludert tidligere toppledelse, og det avslørte en forretningskultur i Siemens som var på kollisjonskurs med amerikanske lov (The Foreign Corrupt Practices Act, FCPA).»

Et hyppig brukt bekgrep var såkalte «nyttige utgifter», eller på tysk «Nützliche Aufwundingen», som blant annet omfattet konsulenthonorarer.

«Begrepet «Nützliche Aufwendungen» eller «nyttige utgifter», var en ofte brukt skattebetegnelse og ble ofte benyttet på Siemens kostnadsestimater, for å betegne betalinger til tredjeparter, inkludert ulovlige betalinger til utenlandske tjenestemenn. Selv om Siemens hadde en regel som krevde to underskrifter på alle betydelige dokumenter i samsvar med en internkontroll kjent som «fire øyne»-prinsippet, ble det gjort mange unntak fra regelen, for å sikre rask tilgang til kontanter som skulle brukes til lovstridige betalinger.»

(Kilde: Det amerikanske kredittilsynet, SEC)

Håndplukket
Nettavisen NA24 skrev i går at Jørgen-Ole Haslestad ble håndplukket til Yara fra Siemens. Nå er den statskontrollerte gjødselgiganten under etterforskning av Økokrim, for mulig korrupsjon i forbindelse med selskapets virksomhet i Libya.

Les også:Håndplukket fra verdens mest korrupte selskap

Haslestad påpeker at han ikke er navngitt i korrupsjonsrapporten fra SEC, og legger til at Siemens interne granskning ikke fant kritikkverdige forhold rundt ham personlig.

- Det kan jeg ikke kommentere

Kilder Nettavisen NA24 har snakket med forklarer at den nåværende Yara-sjefen personlig fraktet store kontantbeløp i sin koffert på reiser for Siemens i Asia.

På direkte spørsmål opplyser Haslestad at han, da han ledet «Siemens Power Generation Asia Pacific» i perioden 1994 til 1996, ved flere anledninger fraktet tusenvis av dollar i kontanter, over flere landegrenser i Asia.

- De forskjellige selskapene trengte kapital, cash, til å operere. I den sammenheng hadde jeg med meg penger til de ulike enhetene, sier Haslestad.

- Så det var ikke bestikkelsespenger?

- Nei, det var ikke det, sier Yara-sjefen.

Haslestad forklarer at han fra kontoret til Siemens Power Generation Asia Pasific i Kuala Lumpur hadde ansvaret for hele sørøst-Asia fra Kina til Australia og New Zealand, og at man hadde egne organisasjoner i hvert land.

- Konsulenttjenester
Nettavisen NA24 erfarer at Yara-sjefen ved flere anledninger har fortalt hvordan han fraktet penger, for å fortelle hvordan det var i Siemens.

- Det du fortalte da, var ikke at det var penger til driften, men penger til «Nützliche Aufwundingen»?

- Ja, du kan si at i forskjellige prosjekter som vi var relatert til, ble det kjøpt inn konsulenttjenester. Grunnen til at vi også kjørte inn cash, var at vi også hadde til driften av de forskjellige aktivitetene som jeg hadde.

- Da hadde jeg ved noen anledninger med meg penger til disse enhetene.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

I SEC-rapporten står det at Siemens i perioden fra 2001 til 2007 kamuflerte en utstrakte korrupsjonsvirksomhet.

SEC skriver:

«Ansatte i Siemens fikk store summer i kontanter fra økonomiavdelingen (cash desk), som noen ganger ble fraktet i dokumentvesker over landgrenser til bruk i bestikkelser.»

Autorisasjonen for kontantuttakene ble notert på post-it lapper og ble senere kastet, for å slette sporene, ifølge SEC.

Den mest vanlige korrupsjonen skjedde på, var at Siemens inngikk konsulentavtaler med personer som sto myndighetene nær, som så overførte korrupsjonspengene til de rette personer.

Siemens hadde rundt 2.700 slike konsulentavtaler.

Mange kontanter på reiser

Frem til 1999 var det lovlig for tyske selskaper å drive med smøring i utlandet, og forholdene SEC slår ned på skjedde etter børsnoteringen i New York i mars 2001.

Yara-sjef Jørgen-Ole Haslestad, hadde med seg store summer dollar, kontant, over landegrensene på flere av sine reiser i Asia på 1990-tallet, blant annet til dekning av konsulentutgifter.

- I Norge har man ikke lov til å ta med seg så mye penger. Jeg går ut ifra at Indonesia har strenge korrupsjonsregler og at Vietnam har det samme?

- De har sikkert det ja.

- Med tanke på lovligheten, var det lov å ta med så mye?

- Det tør jeg ikke svare på.

- Det var noen tusen dollar

- Hvor mye penger var det egentlig?

- Det er klart at det var noen tusen dollar som jeg hadde med.

- Men det var en koffert full av penger?

- Nei, nei, nei. Det var det ikke.

- Det er det jeg er blitt fortalt?

- Det er mulig at det har eksplodert litt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken