Gå til sidens hovedinnhold

Foreldreopprør mot NRK

Først fjernet de Barne-TV, og så barnas favorittprogram. Statskanalen irriterer seerne.

(SIDE2): NRKsuper har startet året med å irritere på seg foreldrene til målgruppen de henvender seg til, og samtidig skuffet selve målgruppen brutalt. Bakgrunnen er at programmet som har vært leggerutine, og en del av hverdagen til utallige småbarn er fjernet fra skjermen; Drømmehagen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kort tid etter at foreldre oppdaget at favorittserien til deres barn var fjernet fra skjermen ble det startet en gruppe på Facebook : «Gi oss Drømmehagen tilbake.» Kun timer etter opprettelsen var medlemstallet oppe i 2500, og i løpet av 24 timer var medlemstallet steget til 7781. Flere blogginnlegg er også skrevet om NRKs valg om å fjerne det populære programmet.

Side2-kommentar 1: Er barne-TV for foreldrene?
Side2-kommentar 2: Vår egen kanal tar feil

Innleggene i gruppen er ikke nådige mot statskanalen:

- Når det gjelder NRK så er det ikke første gang de tar bort programmer som er for barna. Er det programmer som skal fjernes føles det som om det alltid er barna som rammes. SKAM DERE NRK!

- Nå har jeg sendt mail til NRK. Følg linken på denne siden, jeg anbefaler alle til å gøre det samme. Over 7000 e-post, det må da virke hvis NRK har litt samvittighet.

- Jeg tror ikke jeg ville overlevd som småbarnsmamma uten «Drømmehagen», sier Elin Skjeltorp, grunnlegger av Facebook-aksjonen «Gi oss Drømmehagen tilbake!» og mor til Emma (2,5), til Dagbladet.

Ga etter for press
Flere av gruppens medlemmer oppfordrer til boikott av lisensbetaling og å skrive e-post, samt ringe til statskanalen for å få programmet tilbake. Det første presset hjalp litt, sinte foreldre fikk fort svar fra kanalen som raskt snudde seg rundt for å sette programmet tilbake på sendeskjemaet. I en mail til en av de opprørte skrev fungerende redaksjonssjef i NRK Super, Elin Raustøl, følgende:

«Vi i NRK Super er glade for å ha et publikum som ønsker å være i dialog med oss, og spesielt er vi glade for at vi har et publikum som liker våre program og melder ifra til oss om det!

Fra og med 4. januar har vi gjort endringer i sendeskjemaet for NRK Super. Etter å ha sendt Drømmehagene i 2 år har vi ønsket å gjøre en liten endring kl 1730-1800. Dette er en sendeflate spesielt rettet mot de yngste i vår målgruppe 2-4-åringene.

Drømmehagen skulle ha en ” pause” for å gi plass til Fantorangen som viser et uttall av filmer beregnet for våre yngste seere. Fantorangen er også et prioritert program i vårt sendeskjema og vi vet han viser filmer med stor appell til de små.

Det viser seg at Drømmehagen når mye lengre ned enn 2 år- det er morsomt , selv om de aller yngste seerene egentlig ikke tilhører vår målgruppe. Vi er glade for at vårt program har bred appell og vi ønsker derfor likevel å tilgjengeliggjøre programmet om enn på en litt annen sendeflate.

Vi i NRK Super har valgt å sette opp Drømmehagen hver ukedag kl 1030 fra mandag 11. Januar. I tillegg vil hvert program ligge ute i vår nett tv www.nrksuper.no i 7 dager etter sending, så her er det fritt fram for alle ivrige seere å se programmet på sending, kopiere det, eller se programmet mange ganger på nett-tv!»

Omleggingen har for øvrig skjedd samtidig som at Barne-TV er fjernet.

HTML EMBED

Fortsatt ikke fornøyd
Foreldrene er likevel ikke fornøyd. Programmet har vært en del av mange leggerutiner, og man krever programme tilbake i sin gamle sendetid. På forumet til Babyverden.no skriver blant annet innleggerne følgende:

- Teit med et slikt sendetidspunkt. Da får ikke gutten min se det, han er jo i barnehagen da.

Psykolog Jonas Vaag har tidligere skrevet et lengre blogginnlegg om «Drømmehagen» hvor han blant annet skriver følgende:

- I USA er det flere organisasjoner og institusjoner som mener at barn under 2 år ikke skal se TV i det hele tatt. Dette basert på forskning som viser at tidlig tv-titting kan ha sammenheng med både senere oppmerksomhetssvikt og til og med kan fungere som en trigger for autisme.

Rette seg etter eierne?
Så er spørsmålet hvor lang tid det tar før kanalen som er eid av seerne selv retter seg etter ønskene fra eierne. Foreldrene reagerer også sterkt på at man bortdefinerer seere som utenfor målgruppen.

- Det er interessant å se at man velger hva som skal være målgruppen for programmer, man skulle tro at det var noe seerne selv valgte. I tillegg er det under enhver kritikk at ikke statskanalen informerte seerne på forhånd, skriver en meget sint barnefar til oss.

Hvor populært programmet er blant de også aller minste kan du se i videoevinduet under som er hentet fra bloggen Dobbelt Lykke:

HTML EMBED
Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken