I januar i fjor kjøpte fire vestlandsfamilier det de trodde var drømmehuset av Notar i Bergen. Familiene betalte 350.000 kroner hver i forskudd på de såkalte nøkkelferdige husene, og skulle betale resten ved innflytning i juli 2005.

Men det ble aldri noen innflytning i nybygget hus. Forskuddspengene forsvant i det store intet, og de fire familiene sitter igjen med skjøte på hver sin steinrøys.

Nå går de til sak mot Notar i Bergen.

- Det viste seg at Notar har betalte ut våre penger til firmaet som skulle bygge husene, uten at noe er gjort. De har også trukket fra sitt meglerhonorar fra forhåndsbetalingen, sier boligkjøper Kari Ferguson til TV 2 Nettavisen.

Hun og mannen Ross kjøpte et av de fire husene fra Notar, og skulle til sammen betale 1,9 millioner kroner for eneboligen.

Betalte ikke entreprenøren
Like før den planlagte ferdigsstillelsen begynte familiene å ane ugler i mosen. Byggingen kom ikke i gang, og det viste seg etterhvert at entreprenøren ikke hadde fått betaling.

Utbyggeren Bergen Byggassistanse hadde ifølge saksøkerne verken egenkapital, leverandørkreditt eller annen finansiering for å bygge de fire husene.

I stevningen heter det at Notars megler sannsynligvis visste om dette. Ferguson forklarer til TV 2 Nettavisen at meglerfirmaet likevel forsikret gang på gang at alt var som det skulle.

Senere kom det frem at eiendomsmeglerselskapet hadde hentet inn en takstmann, som takserte de fire tomtene til nøyaktig samme beløp som forskuddsbetalingen. På denne måten skulle Notar ifølge stevningen skaffe seg ryggdekning.

De uheldige kjøperne var imidlertid ikke fornøyde med Notars løsning. Familiene hentet inn en egen takstmann, som på sin side mente at tomtene slett ikke var verdt 350.000 kroner per stykk.

Store kostnader for å bli klar
En eventuell bygging vil heller ikke la seg gjennomføre uten store investeringer først. Os kommune har sågar nedlagt byggeforbud etter en befaring i november i fjor. Årsaken var store feil ved arbeidet som var gjort.

- Jeg er 56 år, og min mann er 60 år. Vi kan ikke starte på et stort byggeprosjekt alene, forteller Ferguson.

Både Notar og Gjensidige fikk mulighet til å ordne opp i minnelighet. Notar har avvist at de har ansvar i saken, og ingen av de to saksøkte har besvart tilbudet.

Akseptfristen har gått ut for begges vedkommende.

Fredag i forrige uke ble det levert inn et søksmål mot både det omstridte Bergenskontoret til Notar, samt utbyggerne Bergen Byggassistanse og Gjensidige NOR. Sistnevnte er Notars forsikringsselskap.

Vil ikke kommentere
Bare tre av de fire familiene er saksøkere. Den siste familien trakk seg fra søksmålet i tolvte time, ettersom de ikke ville ta sjansen på å bli påført enda større økonomiske tap.

I søksmålet krever boligkjøperne tilbake sin forhåndsbetaling på 350.000 kroner. I tillegg kommer renter på beløpet, samt erstatning for utgifter til takstmann og oppmåling av tomtene.

- Vi har ingen kommentar til saken, dette blir en juridisk vurdering, sier informasjonsansvarlig Eivind Rodem i Notar til TV 2 Nettavisen.

Tilsynet stengte kontorer
I midten av januar måtte Notar stenge to av kontorene sine i Bergen, etter at Kredittilsynet fant at ut ansatte skal ha drevet ulovlig videresalg av nye boliger.

Et av disse kontorene var Notar Nybygg, som solgte de fire nøkkelferdige husene til Ferguson og de tre andre kjøperne.