Gå til sidens hovedinnhold

Drømmen brast

ULLEVAAL STADION (vif.no): Vålerenga er ute av UEFA-cupen etter 2-4 sammenlagt mot Austria Wien. I 2-2 kampen hjemme stod dos Santos og et selvmål bak VIFs scoringer.

Allerede etter halvannet minutt trodde nok de fleste på Ullevaal at Vålerenga hadde fått en drømmestart på kampen når Gunnar Heidar Thorvaldsson headet ballen i mål bak Austria Wiens keeper Safar. Men, utrolig nok hadde assistentdommeren vinket av angrepet for offside, noe som var helt feil i følge TV-bildene. Både Thorvaldsson og spissmakker Morten Berre så ut til å være på riktig side når Jørgen Jalland lobbet en ballen inn i feltet.

Scoret på sin første
I forkant av kampen uttalte Gjermund Østby at han regnet med at Vålerenga ville styre det meste av kampen, og det første kvarteret stemte det veldig godt. Vålerenga hadde spillet og noen muligheter til scoring. Nærmest, om man kan kalle det nærme, var Berre etter syv minutter når han stusset et Allan Jepsen-innlegg mot mål, men Safar reddet enkelt.

Nevnte Safar trengte for øvrig åtte minutter av kampen på å begynne å drøye tid ved dødballer, men fikk raskt tilsnakk av dommeren.

Dessverre for Vålerenga, skulle Austria Wien være akkurat så effektive som de ikke kunne være om håpet om avansement skulle leve videre. Etter nærmere 22 minutter spilt fikk Sanel Kuljic foten på ballen og satt inn østerrikernes viktige bortemål, etter at Sariyar hadde kranglet seg forbi Jørgen Jalland inne i Vålerengas straffefelt. Dette var bortelagets første målsjanse.

Kjemperedning
Etter en halvtime kunne fort Austria Wien ha økt ledelsen, etter at målscorer Kuljic ble spilt fri i bakrom, på noe som mistenkelig virket som offside. Arason kom fint ut og gjorde en meget god redning på avslutningen. Kuljic fikk også tak på returen, men da kom en VIF-forsvarer i veien og hindret en ny scoring.

Etter scoringen var det Austria som produserte det som var av sjanser ute på Ullevaal. VIF-spillerne virket litt rystet. Vålerenga hadde ballen en del, men mistet den altfor fort og i ugunstige posisjoner. Det gjorde at et kontringsjagende bortelag kunne sette fart når sjansen bød seg.

Nå skal ikke vi legge noen skyld for at det gikk som det gjorde med Vålerenga i denne førsteomgangen, for laget produserte altfor lite sjanser til å kunne true Austria Wien noe særlig. Men, akkurat som i kampen i Wien hadde Austria en lei tendens til å falle utrolig lett i alle dueller. Utrolig nok gikk dommeren på lureriet gang på gang, noe som tydeligvis irriterte VIF-spillerne en del. Like fullt gikk lagene til pause med 0-1 til bortelaget, noe som i klare ordelag betydde at VIF måtte score fire mål på en omgang for å avansere.

Pen utligning
Austria Wien byttet keeper i pausen, ut gikk Safar og inn kom Fornezzi. Også Vålerenga gjorde et bytte, da Sebastian Mila erstattet Gunnar Heidar Thorvaldsson.

Fem minutter ut i den andre omgangen viste Daniel Fredheim Holm fram sin gode teknikk og balanse, da han ute på venstrekanten driblet av et par forsvarere, og holdt de bak seg. Han tittet opp og slo en perfekt og hard pasning etter bakken. Pasningen fant Freddy dos Santos som trillet ballen i mål fra åtte meter.

Vålerenga fikk litt mer trua på ting etter scoringa, og hadde noen halvmuligheter til å skape flere målsjanser, men et veldig defensivt Austria-lag forsvarte seg godt. Det tente også litt til utpå banen, og bortelaget fortsatte å legge seg ned og overspille når sjansen bød seg. Det ville ikke Sebastian Mila ha noe av, som i klare ordelag fortalte sin tidligere kaptein Blanchard hva han mente. Det endte i litt dytting, og begge fikk det gule kortet.

Nesten for Berre
Vålerengas andre bytte kom etter 60 minutter, når Jørgen Horn erstattet Ronny Johnsen. Like etter kom Berre i fin posisjon etter en fantastisk flikk fra Fredheim Holm. På vei inn i feltet ble Berre godt holdt i trøya, og forsvareren fikk kastet seg foran avslutningen og hindret scoring.

Etter 65 minutter gjorde Vålerenga sitt tredje bytte, når Thomas Holm erstattet kaptein Christian Grindheim. Også denne gangen var Berre i sentrum like etter byttet, da han ganske utrolig fikk frispark i mot seg i en duell med en forsvarsspiller som hang i drakta hans 16 meter fra mål.

Selv om det selvfølgelig var ganske håpløst, prøvde Vålerenga å angripe. Dette skapte selvfølgelig en del rom bakover på banen, noe Austria ved et par anledninger var nære å utnytte, men avslutningen gikk over eller utenfor mål.

I føringen
Det ville seg ikke for Vålerenga denne kvelden, og etter hvert som tiden rant ut så man tydelig at Vålerenga-spillerne mistet mer og mer motet, og det kan vel hende at Lillestrøm-kampen på søndag lå litt i bakhodet. Bortelaget fortsatte å legge seg ned for det minste lille, og sjelden har man vel sett et lag som har hatt så mange skader i løpet av en omgang på Ullevaal-gresset. Alle midler skulle brukes for å sikre avansement, og det klarte Austria med glans, til Vålerenga-spillernes voksende frustrasjon.

Fire minutter før slutt tok Vålerenga ledelsen på Ullevaal. Fredheim Holm ble grisetaklet ute på kanten, men dommeren vinket korrekt videre etter fordelsparagrafen, da broder Thomas fikk ballen. Han prøvde et hardt innlegg foran mål, som gikk via en forsvarer og i mål.

Først etter 87 minutter fikk Austria sitt første gule kort for drøying av tiden, da angrepsspilleren Sariyar la seg ned etter en duell.

I det fjerdedommeren viste at det kun var lagt til tre minutter i andre omgang, avgjorde Acimovic oppgjøret for godt, da han fikk ballen på tyve meter og klemte til. Ballen føyk forbi Arason og til 2-4 sammenlagt. Dermed var Vålerengas drøm om avansement i UEFA-cupen over for denne gang.

Vålerenga – Austria Wien 2-2 (0-1)
2-4 Sammenlagt
UEFA-cupens 1.runde, 2.kamp, Ullevaal Stadion, 3.806 tilskuere

Mål: 0-1 Sanel Kuljic (22), 1-1 Freddy dos Santos (50), 2-1 Jacek Bak, selvmål (87), 2-2 Milenko Acimovic (90)

Gule kort Vålerenga: Sebastian Mila, Jørgen Horn, Dan V. Thomassen

Vålerengas lag: 1 Arni Gautur Arason – 13 Jarl André Storbæk, 22 Ronny Johnsen (20 Jørgen Horn inn 60), 16 Dan V. Thomassen, 3 Allan K. Jepsen – 6 Freddy dos Santos, 9 Jørgen Jalland – 19 Christian Grindheim (4 Thomas Holm inn 65) – 11 Morten Berre, 34 Gunnar Heidar Thorvaldsson, 7 Daniel Fredheim Holm


Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis