Gå til sidens hovedinnhold

Drømmer om hvite tenner

Norsk ungdom setter kosmetiske hensyn over tannhelse. Aldersgruppen 15-29 år er mest opptatt av å ha hvite tenner, samtidig bryr de seg mindre om å redusere karies- og tannkjøttproblemer enn den eldre garde.

Det viser en stor undersøkelse som analyseinstituttet Norstat har gjort på vegne av Oral-B. Undersøkelsen indikerer dermed at unge i mindre grad er opptatt av tannhelse enn av kosmetikk, skrives det i en pressemelding.

3 av 4 unge sier det er viktig eller svært viktig å ha hvite tenner, og 14 % vil foreta kjemisk bleking av tennene mot misfarging. Samtidig er norsk ungdom mindre bekymret for karies- og tannkjøttproblemer: Kun 39 % oppgir at reduksjon av karies, og 38 % at reduksjon av tannkjøttproblemer er viktige faktorer for deres tannpleie. De tilsvarende tallene for aldersgruppen 30 - 39 år er 67 og 65 %. Dette viser en fersk undersøkelse av nordisk tannhygiene.

Start tidlig med gode vaner

Plakk- og tannkjøttproblemer oppstår ofte fordi det dannes et bakteriebelegg på tennene. Ved å passe godt på tennene sine i ung alder, øker sjansen for også å holde tennene sunne og pene. Å innarbeide gode tannpussevaner tidlig er derfor av avgjørende betydning.

Ved å pusse tennene grundig minst to ganger om dagen unngår en at belegget fester seg, og forebygger karies- og tannkjøttproblemer. Tannpussen er derfor fortsatt det viktigste den enkelte kan gjøre for å beholde et pent smil livet ut.

Velg elektrisk

Elektriske tannbørster fjerner plakk og forebygger tannkjøttproblemer mer effektivt enn manuelle tannbørster. Mange velger derfor å bytte ut den tradisjonelle tannbørsten. Men også her ser man at ungdom sakker akterut. Kun 18 prosent i aldersgruppen 15 - 29 oppgir å bruke elektrisk tannbørste, mens det tilsvarende tallet for aldersgruppen 30 - 39 år er 30 prosent.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?