Gå til sidens hovedinnhold

Her sneier dronen passasjerflyet!

Flyet hadde 100 passasjerer om bord.

En video på YouTube viser en tysk drone ute av kontroll som såvidt passerer et passasjerfly med hundre passasjerer om bord.

Videoen, som kommer fra kameraet om bord LUNA-dronen mens den flyr over Afghanistan, viser at den bommet Airbus A300-maskinen med få meter.

Videoen har dukket opp på YouTube og stillbilder har funnet veien til blant annet bildebyrået Bulls, til tross for at de hevdes å være hemmeligstemplet.

En talsmann for tysklands Bundeswehr bekrefter hendelsen, men avkrefter at det er snakk om noen lekkasje.

- Videoen er tilgjengelig for allmennheten på Youtube, så det er ikke snakk om hemmelighold, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

HTML EMBED

Hendelsen skjedde i 2004, men skaper nå furore i Tyskland. Landet debatterer allerede myndighetenes nye bestilling av droner hvor forsvarsminister Thomas de Maiziere uttalte at de nye dronene ikke ville bli utstyrt med anitkollisjonsteknologi fordi det er for kostbart, skriver Daily Mail.

Den opp til 40 kg tunge dronen skal ha blitt fanget i turbulensen passasjerflyet skapte, og slynget ut av kontroll. Den krasjlandet senere et sted i Kabul, hovedstaden i Afghanistan. Vraket skal ikke ha blitt funnet.

Tyske Der Spiegel hevder at dronen passerer så tett på flyet som to meter. En kollisjon kunne blitt fatalt for de over hundre menneskene om bord.

Bruken av droner er kontroversielt i Tyskland, og de Maiziere er i pressens søkelys på grunn av de enorme summene som er spyttet inn i landets droneprogram. Blant annet påstås det at forsvarsministeren kjente til utfordringene med anikollisjonssystemene, men fortsatte likevel å pumpe penger inn i prosjektet.

Da han nylig trakk pluggen for prosjektet, hadde landet allerede brukt 508 millioner euro på «EuroHawk», en tysk spesialvariant av Northrop Grumman-dronen RQ-4 Global Hawk. Nå forventes det at de Maiziere snart kommer med en forklaring i det tysk presse kaller «dronekatastrofen».

Til tross for kontroversene ønsker landet fortsatt å utstyre forsvaret med 16 bevæpnede droner innen 2016, skriver Daily Mail.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken