Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er hun egentlig?

Dronning gjester Norge denne uken.

(SIDE2): Dronning Beatrix (72) av Nederland kommer til Norge på statsbesøk i tre dager denne uken.

Hun ankommer Honnørbryggen ved Aker Brygge tirsdag formiddag, og fortsetter til Bergen to dager etter. På programmet står blant annet besøk på Akershus festning, Operaen og Børsen, byvandring i Bergen og skolebesøk.

Kongeparet var på statsbesøk i Nederland i 1996, mens Beatrix gjestet Norge sist gang i anledning kongeparet felles 70-årsfeiring i 2007.

Men hvem er egentlig dronningen som per i dag har regjert i Nederland i 30 år og 31 dager?

Se bilder nederst i saken!

Fire søstre
Dronningen ble født i 1938 og fikk navnet Beatrix Wilhelmina Armgard.

Moren var dronning Juliana og faren prins Bernhard. Året etter kom henne første søster, prinsesse Irene til verden. Kort tid etter da andre verdenskrig brøt ut, flyktet familien til London. Under krigsårene bodde Juliana med sine to døtre i Ottawa i Canada, mens Bernhard ble igjen med dronning Wilhelmina i England. Beatrix gikk i barnehage og på førskole i sitt eksliland.

Hennes andre søster Margriet kom til verden i 1943, mens minstesøster kom til verden i Nederland i 1947.

Beatrix studerte ved Leiden Universitetet i Nederland, der hun leste blant annet økonomi, sosiologi, rettsvitenskap, parlamentarisk historie og konstitusjonell lovgivning. På fritiden er 72-åringen en ivrig billedhogger, og hun har alltid vært ivrig sportsentusiast med særlig seiling og ridning favorittsysler.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kontroversiell brudgom
Det var forholdet og senere ekteskapet til den tyske diplomaten Claus von Amsberg som umiddelbart skapte kontrovers i Nederland i 1965.

Året etter ble det voldsomme opptøyer på bryllupsdagen, fordi Claus hadde vært med i Hitlerjugend under krigen, og senere tjenestegjorde som soldat for den tyske hæren. Det var ikke lett å svelge for nederlenderne skrek slagord mot brudeparet og kastet røykbombe mot bryllupskortesjen.

Men etter som årene gikk ble Claus tatt inn i varmen av det nederlandske folket, og bleen populær representant for landet ved siden av sin kone.

Beatrix og Claus fikk tre barn, kronprins Willem-Alexander (43), prins Friso (41) og prins Constantijn (40).

Claus var mye syk opp igjennom livet, og led av depresjon. Han fikk kreft og Parkinsons, før han døde etter lang tids sykeleie i 2002.

Hedret moren
Fire døtre fikk altså Juliana og Bernhard. Dermed ble det Beatrix som tok over tronen da mamma Juliana abdiserte i 1980, som 71-åring.

Beatrix ville hedre sin mor, og fortsatte den årlige tradisjonen med å feire dronningens fødselsdag 30. april, kalt Koninginnedag eller Dronningdagen på norsk. I fjor ble det riktignok en svært dramatisk dag, da dronningen og hennes følge ble forsøkt utsatt for et attentat. Flere personer ble drept av en mann som kjørte i rasende fart inn i folkemengden. Motivet skal ha vært et ønske om å drepe dronningen.

markeringen av dagen i år ble det holdt minnestund der Beatrix og kronprinsparet var med å la den krans på minnesmerket for dem som mistet livet i attentatet.

Kostbartkongehus
Mandag skrev Aftenposten at det nederlandske kongehuset er det nest dyreste i Europa - snaut 40 millioner euro koster kongehuset, rett oppunder det britiske som har en prislapp på 47 millioner euro.

Beatrixs kongehus er velhavende, og ifølge fjorårets beregninger utført av Forbes har de verdier på anslagsvis 300 millioner dollar. Det norske kongehuset kom på en tredje plass i oversikten.

Les mer her: - Kong Harald er tredje dyrest i Europa

Abdiserer?
Dronningen har som nevnt tidligere regjert Nederland i over tretti år, men det er mye mulig at hun abdiserer på lik linje som moren Juliana og bestemor, Wilhelmina.

Når Willem-Alexander en dag tar over tronen, vil det være godt over 100 år siden det har vært en konge i landet. Willem-Alexander og Máxima har også bare døtre, så dermed vil det i løpet av dette århundre bli dronningdømmet igjen.

Les også Side2s kongeblogg.

3318

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt