Gå til sidens hovedinnhold

Takker av etter 33 år på tronen

En hel generasjon nederlendere har vokst opp med dronning Beatrix som statsoverhode. Tirsdag er det slutt.

(SIDE2): Etter nøyaktig 33 år som Nederlands dronning, gir 75 år gamle Beatrix tirsdag stafettpinnen videre til sin eldste sønn, som blir landets første konge siden 1890. Men hvem er hun egentlig, dronningen med «pottehattene»?

Da hun ble født, i 1938, var det som eldste barn av daværende prinsesse Juliana (Nederlands dronning 1948-80) og tyskfødte prins Bernhard.

Da den lille prinsessen var bare to år gammel, ble Nederland invadert av nazi-Tyskland, og Beatrix flyktet med sine foreldre og sin ett år yngre søster Irene til Storbritannia. Prinsesse Juliana dro videre til Canada, hvor hun bodde i eksil med døtrene under krigen.

Ti år gammel tronarving
Her fikk barneflokken ytterligere et tilskudd, da lillesøster Margriet ble født i 1943. Beatrix fikk enda en lillesøster i 1947, etter at krigen var over og familien hadde vendt hjem til Nederland. Året etter abdiserte Beatrix’ mormor, dronning Wilhelmina. Mamma Juliana ble dronning, og ti år gammel ble Beatrix tronarving.

I årene som fulgte fullførte Beatrix grunnskolen, og studerte videre sosiologi, jus, økonomi, forfatningshistorie og statsrett.

I 1965 forlovet hun med den tyskfødte diplomaten Claus van Amsberg, en hendelse som var svært kontroversiell i Nederland, siden Claus hadde vært medlem i Hitlerjugend og tjenestegjort i de tyske nazistyrkene mot slutten av 2. verdenskrig.

Omstridt ektemann
På selve bryllupsdagen i 1966 ble paret møtt av massive demonstrasjoner, under fanen «Claus raus!» - «Ut med Claus!». Demonstrantene kastet en røykbombe mot vognen hvor de nygifte satt, og en liten gruppe demonstranter havnet i voldelige gateslagsmål med politiet.

Allerede året etter bryllupet smilte lykken til det unge paret, da de fikk sønnen prins Willem-Alexander - den første gutten som var født inn i kongefamilien på over hundre år. I årene som fulgte, kom ytterligere to sønner: (Johan) Friso og Constantijn.

Møtt med demonstrasjoner
På Beatrix 42-årsdag i januar 1980 erklærte dronning Juliana at hun ville abdisere. Selve abdikasjonen fant sted på Julianas 71-årsdag, 30. april samme år.

Innsettelsen av Beatrix foregikk heller ikke uten protester, og det oppsto også denne gangen gatekamper mellom politiet og demonstranter som var imot monarkiet, og også mente det var sløsing med penger å gjennomføre en dyr seremoni når mange nederlendere manglet tak over hodet.

Gjennom årene som dronning har imidlertid Beatrix blitt en elsket og folkekjær dronning. Den omstridte ektemannen Claus ble også svært populær, og det var et helt folk som sørget med sin dronning da han etter lengre tids sykdom døde i 2002.

Utsatt for attentatforsøk
I 2004 døde begge dronningens foreldre, prinsesse Juliana og prins Bernhard, med åtte måneders mellomrom. Tidligere dronning Juliana hadde da i flere år vært dement og rammet av Alzheimers, mens prins Bernhard til slutt måtte gi opp kampen mot kreft.

En av de mest dramatiske hendelsene i dronning Beatrix regjeringstid fant sted under feiringen av «dronningdagen» 30. april 2009, da dronningen og flere andre medlemmer av kongefamilien ble angrepet av en mann ved navn Karst Tates.

Tates kjørte med bil rett inn i kortesjen som gikk gjennom byen Apeldoorn, og bommet så vidt på bussen hvor dronning Beatrix satt. Fem mennesker ble drept i det politiet betegnet som et attentatforsøk. Ytterligere tre mennesker døde seinere av skader de ble påført i angrepet.

Sønnen i koma
Tapet av ektemannen gikk tungt inn på dronningen, og det siste året har også vært svært tøft for Beatrix, som i februar i fjor opplevde at sønnen Friso ble livstruende skadd i en skiulykke i Lech. Han har siden ligget i koma, og Beatrix har ifølge nederlandske medier reist ukentlig til London for å besøke sønnen, og støtte hans kone Mabel og to små døtre.

Gjennom 33 år har altså Beatrix Wilhelmina Armgard, som hun ble døpt, vært statsoverhode i Nederland. Hun går nå også av som monark for de tidligere provinsene Aruba, Curaçao og Sint Maarten, som nå er selvstendige stater. Tirsdag er det slutt. Da blir Willem-Alexander (45) ny konge i de fire landene som til sammen utgjør Kongeriket Nederlandene, og Beatrix får igjen tittelen prinsesse.

Flytter «hjem»
Den ferske pensjonisten kommer til å flytte fra Huis ten Bosch i Haag, og tilbake til det lille slottet Drakensteyn, hvor hun selv har fortalt at hun tilbrakte sine lykkeligste år. Dronningen kjøpte slottet i 1959, da hun var prinsesse. Hun flyttet inn i 1963, og ble boende her også etter at hun giftet seg.

Det var også her deres tre sønner tilbrakte sin barndom - helt til Beatrix i 1980 ble dronning og familien flyttet til Haag.

Avtaleboken er full
Slottet Drakensteyn stammer fra midten av 1600-tallet, og har de senere år blitt pusset opp med tanke nettopp på at dronningen ville trekke seg tilbake for å bo der etter den ventede abdikasjonen.

Selv om Beatrix abdiserer som dronning, blir hun neppe helt arbeidsledig - ifølge nederlandske medier er avtaleboken allerede full av oppdrag også etter abdikasjonen. Etter at hennes egen mor abdiserte i 1980, engasjerte hun seg i en rekke veldedige organisasjoner, og det er ikke utenkelig at Beatrix vil gjøre noe lignende.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken