Gå til sidens hovedinnhold

I dag fyller hun 75 år

Feirer sin siste bursdag som dronning.

(SIDE2): Neste gang Beatrix Wilhelmina Armgard feirer bursdag, er det «bare» som prinsesse av Nederland, men torsdag er det som dronning hun kan markere at hun har nådd milepælen 75 år.

Beatrix ble født 31. januar 1938, som datter av den daværende prinsesse Juliana (Nederlands dronning 1948-80) og tyskfødte prins Bernhard.

Da 2. verdenskrig flyktet Beatrix med sine foreldre og sin ett år yngre søster Irene til Storbritannia. Prinsesse Juliana dro videre til Canada, hvor hun bodde i eksil med døtrene under krigen. Her fikk barneflokken ytterligere et tilskudd, da lillesøster Margriet ble født i 1943. Beatrix fikk ytterligere en søster i 1947, etter at krigen var over og familien hadde vendt hjem til Nederland.

Kontroversiell mann
Ti år gammel ble prinsesse Beatrix tronfølger, etter at hennes bestemor, dronning Wilhelmina abdiserte til fordel for datteren Juliana.

Prinsesse Beatrix studerte sosiologi, jus, økonomi, forfatningshistorie og statsrett, og fullførte jussutdanning i 1961.

I 1965 forlovet hun med den tyskfødte diplomaten Claus van Amsberg, en hendelse som var svært kontroversiell i hjemlandet, siden Claus hadde vært medlem i Hitlerjugend og tjenestegjort i de tyske nazistyrkene under 2. verdenskrig.

På selve bryllupsdagen ble paret møtt av massive demonstrasjoner, under fanen «Claus raus!» - «Ut med Claus!». Demonstrantene kastet en røykbombe mot vognen hvor de nygifte satt, og en liten gruppe demonstranter havnet i voldelige gateslagsmål med politiet.

Dronning i 1980
Etter som årene gikk ble prins Claus et av de mest populære medlemmene av kongefamilien, og folket sørget med sin dronning da han døde i 2002. Beatrix og Claus fikk tre sønner: Willem-Alexander, (Johan) Friso og Constantijn.

På Beatrix 42-årsdag i 1980 erklærte dronning Juliana at hun ville abdisere, og det skjedde på hennes egen 71-årsdag, 30. april samme år.

Innsettelsen av Beatrix foregikk ikke heller ikke uten protester, og det oppsto også denne gangen gatekamper mellom politiet og demonstranter som var imot monarkiet og også mente det var sløsing med penger å gjennomføre en dyr seremoni når mange nederlendere manglet tak over hodet.

Attentatforsøk
I forbindelse med feiringen av «dronningdagen» 30. april 2009 ble dronningen og flere andre medlemmer av kongefamilien angrepet av en mann ved navn Karst Tates. Han kjørte med bil inn i kortesjen gjennom byen Apeldoorn, og bommet så vidt på bussen hvor dronning Beatrix satt.

Fem mennesker ble drept i det politiet betegnet som et attentatforsøk. Ytterligere tre mennesker døde seinere av skader de ble påført i angrepet.

Abdiserer
Mandag denne uken annonserte dronning Beatrix ikke overraskende at hun vil abdisere og overlate tronen til eldstesønnen Willem-Alexander (45), prinsen av Oranien.

Selve abdikasjonen vil finne sted i Amsterdam 30. april i år, på dagen 33 år etter at Beatrix ble dronning. Beatrix blir etter dette igjen prinsesse av Nederland, og vil flytte til slottet Drakensteyn, hvor hun bodde som ugift og senere sammen med ektemannen og barna inntil hun ble dronning.

Abdikasjonen kommer etter et tøft år for dronningen, som i februar i fjor opplevde at sønnen Friso ble livstruende skadd i en skiulykke i Lech. Han har siden ligget i koma, og Beatrix har ifølge nederlandske medier reist til London for å besøke sønnen, og støtte hans kone Mabel og to små døtre.

Les også:

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken